StoryEditor

EÚ nepredloží nový návrh v rámci rokovaní o liberalizácii svetového obchodu

29.05.2006, 17:50
Autor:
TASRTASR

Európska únia (EÚ) zatiaľ nepredloží v zablokovanom kole rokovaní o liberalizácii svetového obchodu žiadny nový návrh. Vyhlásil to rakúsky minister poľnohospodárstva a úradujúci predseda Rady EÚ Josef Pröll na okraj stretnutia s rezortnými kolegami z krajín EÚ v rakúskom Kremse.
V prípade, že sa majú rokovania posunúť vpred, musia urobiť ďalší ťah USA, tvrdí Pröll. Ministri poľnohospodárstva chcú na schôdzke, ktorá potrvá do utorka, hovoriť aj o zlepšení rozvoja pôdohospodárstva.
Pröll dal jasne najavo, že EÚ už dostatočne ustúpila pri uľahčení obchodovania s poľnohospodárskymi produktmi. Teraz sú podľa neho na rade iní, aby robili ústupky pri obchodovaní s poľnohospodárskymi a priemyselnými tovarmi, ako aj pri poskytovaní služieb. Preto by bolo zlým signálom, keby sa v tzv. dohskom kole dávala do výhľadu nová ponuka EÚ.
Rokovania nazvané podľa metropoly emirátu Katar o liberalizácii svetového obchodu majú byť ku koncu tohto roka dotiahnuté z väčšej časti do konca.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:12