StoryEditor

Ryanair chce v budúcnosti obsluhovať aj veľké letiská

11.03.2007, 12:44
Autor:
TASRTASR

ízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair chce v budúcnosti vo väčšej miere štartovať a pristávať aj na veľkých letiskách. "Keď budeme o 5 rokov dostatočne veľkí, také letiská neobídeme," vyhlásil šéf Ryanair Michael O'Leary pre najnovšie vydanie nemeckého hospodárskeho týždenníka WirtschaftsWoche.

Do piatich rokov chce Ryanair zdvojnásobiť počet cestujúcich na 85 miliónov, ďalej vybudovať sieť a pritom zostať ziskový. Írsky koncern je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe, pripomína v online vydaní nemecký denník Handelsblatt.

Z čistého majetku 2,4 miliardy EUR, v prepočte 81,42 miliardy SKK, chce koncern ku koncu roka vyplatiť mimoriadne dividendy alebo späť skúpiť akcie, uviedol O'Leary ďalej pre WirtschaftsWoche. Na druhej strane sa veľká časť peňazí použije na nové lietadlá, ktoré nebudú ohrozovať životné prostredie. Aj konkurenti, ako nemecká Lufthansa, uvidia, "že v cenovom boji máme lepšiu výdrž".

Ani po možnom prevzatí írskej spoločnosti Aer Lingus sa nechce Ryanair podľa O'Learyho pustiť do nízkonákladovej leteckej prepravy na dlhých letoch. Aer Lingus lieta aj do USA. "Náš obchodný model v interkontinentálnej doprave nefunguje," uviedol šéf koncernu. Dodal, že si ponechajú prepravné trasy, ak sa oplatia.

Ryanair koncom roka 2006 stiahol svoju miliardovú ponuku na prevzatie domáceho konkurenta pre obavy Európskej komisie (EK) a tvrdý odpor akcionárov spoločnosti Aer Lingus. Ak však EK dá ponuke zelenú, Ryanair nevylúčil nový návrh. Bruselskí ochrancovia hospodárskej súťaže by mali rozhodnúť do 13. júna.

(1 EUR = 33,923 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:26