StoryEditor

Poľsko by malo znížiť deficit štátneho rozpočtu pod 3 % HDP

07.02.2007, 15:00
Autor:
TASRTASR

Poľsko by malo zrevidovať svoje rozpočtové zámery a usilovať sa ešte v tomto roku znížiť deficit štátneho rozpočtu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Európska komisia (EK) dnes konštatovala, že výdavky vlády "sú dôvodom na znepokojenie".
Na pokyn komisie by mali ministri financií formálne požiadať Poľsko, aby prijalo opatrenia na zníženie rozpočtového deficitu, ktorý má dosiahnuť v tomto roku 4,6 % HDP. Opatrenia, ktoré už poľská vláda prijala, a ktoré sa chystá ešte realizovať, sa javia ako nedostatočné.
Podľa ekonómov EÚ poľský rozpočtový schodok tento rok vzrastie napriek tomu, že ekonomika krajiny dosiahne silný prírastok.
Komisia posúdila aj rozpočtové zámery Maďarska a Malty v rokoch 2005 až 2009. Postup maďarskej vlády posúdila EK kladne. V rozpočte na tento rok sa prijali zásadné škrty, ale "Maďarsko musí zostať pripravené uskutočniť ďalšie úsporné opatrenia v prípade, ak sa to ukáže nevyhnutným". Maďarská vláda si dala za cieľ znížiť deficit štátneho rozpočtu z vlaňajších 10,1 % na 2,1 % v roku 2010. Avšak pretrváva riziko, že po roku 2008 ho nebude znižovať predpokladaným tempom, lebo nevie, aké znižovanie výdavkov bude musieť uskutočniť a či vláda zachová súčasný harmonogram realizácie štrukturálnych reforiem.
Malta, ktorá plánuje prijať euro už na budúci rok, mala rozpočtový deficit pod 3-% limitom a celkový štátny dlh bude v roku 2009 pod hranicou 60 % HDP. Avšak maltská vláda podľa EK posudzuje vyhliadky rastu ekonomiky v tomto roku "prioptimisticky". Mala by kontrolovať výdavky a pohnúť sa z miesta v reforme zdravotníctva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:30