StoryEditor

Šabík: Dioxíny v slepačích vajciach nespôsobilo Duslo

25.07.2006, 12:57
Autor:
TASRTASR

Prekročenie povoleného limitu dioxínov v slepačích vajciach nespôsobilo Duslo Šaľa, a. s., tvrdí hovorca firmy Daniel Šabík. Podľa jeho slov výsledky merania a prekročenie limitu dioxínov v slepačích vajciach z rôznych chovov v okruhu 20 kilometrov poukazujú na lokálny charakter znečistenia. "Pravdepodobnejšie sú miestne príčiny znečistenia, napríklad nelegálne spaľovanie odpadov v záhradách a firmách, spaľovanie plastov," uviedol.
Národné referenčné centrum pre dioxíny analyzovalo 100 vajec z desiatich rôznych chovov v okruhu do 20 kilometrov. Prekročenie limitov u jednotlivých vzoriek bolo rôzne, v jednom prípade dosiahlo až 20-násobok povolenej hranice. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Nitra a Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Šali vydali zákaz predaja slepačích vajec na trhoviskách z drobnochovov v regióne Šaľa. "Tolerované množstvo slepačích vajec konzumovaných z vlastného chovu z regióne Šaľa odporučí RÚVZ prostredníctvom obecných úradov," uviedol riaditeľ RVPS Šaľa Jozef Kopáčik. Podľa odborníkov sú povolené limity dioxínov nastavené na takú hodnotu, že ani pri ich niekoľkonásobnom prekročení ľuďom nehrozí nebezpečenstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:12