StoryEditor

Výrobca počítačov Fujitsu Siemens dopláca na tvrdú hospodársku súťaž

16.10.2006, 15:50
Autor:
TASRTASR

Najväčší európsky výrobca počítačov Fujitsu Siemens dopláca na tvrdú hospodársku súťaž v branži. "Cenový boj je dramatický," povedal dnes šéf koncernu Bernd Bischoff.
Klesajúci trhový podiel firmy spôsobil v 1. polovici obchodného roka 2006/07 (končí 31. marca) rapídny pokles zisku. V reštrukturalizačnom programe, ktorý ráta aj so zrušením 300 pracovných miest, tak spoločnosť bude intenzívne pokračovať.
Prevzatím častí poskytovateľa IT služieb Siemens Business Services vzrástol obrat Fujitsu Siemens v 1. polovici tohto obchodného roka z 2,9 na takmer 3,1 miliardy EUR, čo je v prepočte asi 83,21 miliardy SKK. Zisk pred zdanením za toto obdobie však aj kvôli zvýšeným reštrukturalizačným nákladom klesol z 27 na 4 milióny EUR. Trhový podiel spoločnosti v Európe mierne poklesol približne na 9,5 %.
Bischoff však aj napriek tomu nevidí žiadny dôvod na znepokojenie. "Našu pozíciu v ťažkej situácia na trhu sme potvrdili," povedal šéf koncernu. Prvýkrát v histórii dobrá hospodárska klíma nevedie automaticky k rastúcemu dopytu v IT sektore. "Správnymi rozhodnutiami pripravujeme našu spoločnosť na dlhodobo ťažkú hospodársku súťaž," vysvetlil Bischoff. Dôležitú úlohu podľa neho bude hrať aj rozvoj IT služieb.
V otázke plánovaného zrušenia 300 z celkových 6 800 pracovných miest chce Fujitsu Siemens využiť prirodzenú fluktuáciu. Šéf spoločnosti tiež verí, že rokovania s odborovou organizáciou IG Metall o predĺžení pracovného času a znížení prémií sa skončia dohodou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:56