StoryEditor

V závode Kia pri Žiline začali testovaciu prevádzku

09.06.2006, 18:03
Autor:
SITASITA

V závode Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom neďaleko Žiliny v piatok začali testovaciu prevádzku, ktorá bude trvať niekoľko mesiacov. Počas nej doladia výrobné technológie a zariadenia, vyškolia odborníkov a pripravia závod na hromadnú výrobu. Prvé automobily by mali v podniku vyrobiť koncom roka, uviedol prezident spoločnosti Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae. Závod v Tepličke nad Váhom zatiaľ zamestnal 1 200 ľudí, do roku 2009 by v ňom malo pracovať 3 tis. zamestnancov. Podľa Baeho spoločnosť Kia spolu s vyše desiatimi kórejskými dodávateľmi komponentov vytvorí na Slovensku približne 10 tis. pracovných miest. Kia Motors Corporation investovala do výstavby závodu zhruba 1 mld. eur. Automobilový závod začala stavať v októbri 2004.
Závod Kia v piatok navštívil predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Podľa neho je najlepšou reklamou pre Slovensko, že sa ukázalo ako seriózny partner. "V tejto chvíli myslíme aj na občanov, od ktorých sme odkupovali pozemky. Nebol to jednoduchý proces, skôr komplikovaný, ale vždy je dôležitý výsledok. Dnes sa ukazuje, že výsledok je reálny. Že máme šancu, aby ten výsledok bol dobrý," povedal Dzurinda. Pripomenul, že počas výstavby závodu sa vyskytli rôzne komplikácie. Starostovia okolitých obcí podľa neho napríklad kritizovali cestné komunikácie, ktoré sa pri výstavbe závodu poškodili. "V minulých dňoch sme so starostami obcí podpísali dohodu o regionálnej pomoci v objeme 159 mil. Sk, aby boli najmä tieto komunikácie opravené," vyhlásil premiér. Spolu s Dzurindom závod navštívili aj minister hospodárstva Jirko Malchárek, minister financií Ivan Mikloš a primátor Žiliny Ján Slota.
Výrobná kapacita závodu Kia je 300 tis. kusov automobilov ročne. Vyrábať budú tri typy automobilov a tri typy motorov. Automobilka Kia v Tepličke nad Váhom sa rozprestiera na ploche 168 hektárov, zastavaná plocha tvorí 16,3 hektára.

(1 EUR = 37, 884 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 16:04