StoryEditor

Mrva nevylúčil možnosť prehodnotenia centrálnej parity

16.01.2007, 18:22
Autor:
TASRTASR
Nedá sa vylúčiť, že v budúcnosti dôjde k prehodnoteniu centrálnej parity slovenskej koruny v mechanizme výmenných kurzov ERM II.

Nedá sa vylúčiť, že v budúcnosti dôjde k prehodnoteniu centrálnej parity slovenskej koruny v mechanizme výmenných kurzov ERM II. V ostatnom čase sa možnosť revalvácie tejto parity spomína v súvislosti s výrazným posilňovaním koruny, uviedol pre TASR člen Bankovej rady NBS Karol Mrva. "Zatiaľ však o tom neboli žiadne úvahy ani diskusie, to môžem potvrdiť," konštatoval Mrva počas 13. ekonomického fóra Euromoney.
Centrálna parita bola v novembri 2005 pri vstupe Slovenska do mechanizmu ERM II stanovená na úrovni 38,455 SKK/EUR. Slovenská koruna sa pritom počas minimálne dvoch rokov nemôže od nej odkloniť o viac ako 15 % oboma smermi, aby SR splnila jedno z maastrichtských kritérií na prijatie eura. Zmena centrálnej parity podľa Mrvu nie je jednoduchá záležitosť. "Po prvé to nie je len záležitosť centrálnej banky, do ERM II sa prihlásila SR ako taká. Takže aj prípadná zmena parity bude rozhodnutie SR. Na druhej strane to musí odsúhlasiť protistrana, v tomto prípade Európska centrálna banka a Európska komisia," vysvetlil. Išlo by pritom o rokovania, ktoré by trvali niekoľko týždňov. "Takže toto nie je nástroj, ktorý by sa dal použiť na nejaké operatívne riešenie aktuálnych problémov," dodal Mrva.
Člen BR NBS sa nevedel vyjadriť k tomu, kedy by bol takýto krok pre centrálnu banku už opodstatnený. Z fundamentálneho pohľadu je podľa neho oveľa podstatnejší rovnovážny reálny kurz ako nominálny kurz. "Optimálne by bolo, keby SR vstupovala do eurozóny blízko rovnovážneho kurzu," uzavrel Mrva.

01 - Modified: 2003-04-23 13:15:04 - Feat.: 0 - Title: Medzníky banskobystrickej firmy 02 - Modified: 2003-04-23 13:30:57 - Feat.: 0 - Title: Drukos neručí za nič
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:43