StoryEditor

J&T vstúpila do 1. garantovanej

22.05.2006, 14:55
Autor:
SITASITA
Spoločnosti, za ktorými sú klienti J&T, získali minoritný podiel v spoločnosti 1. garantovaná. Skupina J&T sa stala akcionárom 1. garantovanej s podielom 5 až 10 %, upresnil hovorca J&T Maroš Sýkora.

Spoločnosti, za ktorými sú klienti J&T, získali minoritný podiel v spoločnosti 1. garantovaná. Ako pre agentúru SITA upresnil hovorca J&T Maroš Sýkora, skupina J&T sa stala akcionárom 1. garantovanej s podielom 5 až 10 %. "Skupina 1. garantovaná ovláda jedinečné portfólio spoločností. Tieto spoločnosti sú však podkapitalizované, čo limituje možnosti ich rozvoja," uviedol Sýkora. Pritom podľa neho ide o spoločnosti s obrovským potenciálom. "Pomoc pri riešení situácie v týchto podnikoch a zabezpečenie ich rozvoja je pre nás výzvou, ktorá nás viedla k rokovaniam s predstaviteľmi 1. garantovanej a výslednej dohode o vstupe. Nevstupujeme do spoločnosti, aby sme sa zaoberali minulosťou, ale chceme riešiť budúcnosť a rozvoj," vysvetlil partner skupiny J&T Igor Rattaj.
"Na minuloročnom valnom zhromaždení nás akcionári zaviazali hľadať nového akcionára. Výrazné zlepšenie situácie v 1. garantovanej vygenerovalo záujem viacerých potenciálnych strategických partnerov a zlepšilo našu počiatočnú vyjednávaciu pozíciu," povedal podpredseda predstavenstva 1. garantovanej Ľubomír Gašpar. Podľa neho by prostriedky, ktoré za predaj akcií 1. garantovaná získa, mali pomôcť "ubrániť sa atakom zo strany rôznych záujmových podnikateľských skupín, ktorých cieľom je dostať našu spoločnosť do situácie, kedy by bola nútená predávať aktíva pod tlakom a teda za nevýhodných podmienok".
Spoločnosť 1. garantovaná je investičná spoločnosť holdingového typu. Investičné portfólio 1. garantovanej tvoria Novácke chemické závody, a.s. Nováky, Solivary, a.s. Prešov či Jasná Nízke Tatry, a.s. V investičnom portfóliu sa tiež nachádzajú filmové štúdiá na Kolibe. Spoločnosť 1. garantovaná, a.s. hospodárila v minulom roku so ziskom po zdanení vo výške 9,3 mil. Sk, v roku 2004 pritom vykázala stratu 132,9 mil. Sk. Z bilančnej sumy podniku, ktorá ku koncu minulého roka predstavovala 3,672 mld. Sk, tvoril neobežný majetok 65,4 % prevažne vo forme dlhodobého finančného majetku. Krátkodobé pohľadávky koncom roka dosiahli 948 mil. Sk a dlhodobé 236,3 mil. Sk. Vlastné imanie krylo majetok 1. garantovanej sumou 1,569 mld. Sk, výsledok hospodárenia minulých rokov pritom k 31. decembru 2005 predstavoval záporných 1,787 mld. Sk. Dlhodobé záväzky presiahli 2 mld. Sk, krátkodobé 101,6 mil. Sk, bankové úvery a výpomoci spoločnosť nečerpala.
Finančnú skupinu J&T založili v roku 1994 Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. Skupina rozvíja svoje hlavné aktivity a služby v troch oblastiach, a to korporátnych investícií, realitného developerstva a privátneho bankovníctva. Aktíva skupiny potvrdené audítorom podľa IFRS ku koncu roka 2004 dosiahli 40 mld. Sk a vlastné imanie 6,9 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:05