StoryEditor

NBS ráno priamo intervenovala proti silnej korune

04.04.2007, 13:51
Autor:
TASRTASR
Národná banka Slovenska dnes ráno opäť intervenovala proti silnej korune. Na trh vstúpila pri kurze 33,10 SKK/EUR. Po intervencii koruna oslabila na 33,68 SKK/EUR.

Národná banka Slovenska (NBS) dnes ráno opäť intervenovala proti silnej korune. Na trh vstúpila pri kurze 33,10 SKK/EUR. Po intervencii koruna oslabila na 33,68 SKK/EUR.
Krátko pred 11. hodinou sa koruna nachádzala na úrovni 33,53 SKK/EUR, uviedol pre TASR díler Tatra banky Boris Somorovský.
Intervenciu centrálnej banky TASR potvrdil výkonný riaditeľ oblasti pre operácie na finančnom trhu NBS Karol Mrva. "Dôvodom bola podľa nášho úsudku nadmerná volatilita v posledných dňoch. Tento pohyb považujeme za neopodstatnený, preto sme zasiahli," vysvetlil Mrva. "Zároveň sme vyjadrili pripravenosť, ak bude potrebné, zasiahnuť aj v budúcnosti," konštatoval Mrva. Okrem toho centrálna banka zopakovala - pokračoval ďalej Mrva - že treba mať na pamäti, že konverzný kurz pri vstupe do eurozóny sa nemusí nevyhnutne rovnať trhovému kurzu, ktorý bude v tom čase. Viac k tejto téme nepovedal, pretože ako poznamenal, "sme v strede procesu, deň sa ešte neskončil. Objemy nehovoríme, tie zverejňujeme v mesačných správach".
Naposledy NBS intervenovala pred 2 týždňami, keď sa koruna dostala na úroveň 32,80 Sk za euro. Zásah centrálnej banky nasledoval po tom, čo koruna po revalvácii centrálnej parity v systéme výmenných kurzov ERM-2 spevnila na najsilnejšiu úroveň vo svojej dovtedajšej histórii 32,71 SKK/EUR. Nezabránila jej v tom ani slovná intervencia guvernéra NBS Ivana Šramka. Centrálna banka od začiatku roka "bojuje" proti silnej korune. Jednak intervenciami - slovnými i priamymi -, a tiež tým, že viackrát odmietla v rámci sterilizačných repo tendrov dopyt bánk úplne alebo čiastočne, čím chcela odradiť špekulatívnych investorov od nákupov korún.
NBS minulý týždeň prvý raz od konca februára 2005 znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 4,5 %. Limitná úroková sadzba pre dvojtýždňové repo tendre je teraz 4,5 %, úroková sadzba pre jednodňové refinančné obchody 6 % a úroková sadzba pre jednodňové sterilizačné obchody 2,5 %. Sadzba pre dvojtýždňové repo tendre s obchodnými bankami sa znížila o 0,25 percentuálneho bodu (p.b.), rovnako aj úroková sadzba pre jednodňové refinančné obchody. Úroková sadzba pre jednodňové sterilizačné obchody sa znížila až o 0,75 p.b.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:53