StoryEditor

Až 32 % aktívnej populácie na Slovensku investuje do dôchodkových produktov

07.11.2006, 15:33
Autor:
TASRTASR

Na Slovensku až 32 % aktívnej populácie investuje do dôchodkových produktov. Z krajín strednej a východnej Európy (KSVE) sú pred Slovenskom len Česko, kde si na dôchodok šetrí 36 % aktívnej populácie a Slovinsko, kde je to 34 %. Vyplýva to z prieskumu trhu, ktorý realizovali spoločnosti Fessel&GfK, SMG_KRC, RmPLUS a TNS MODUS, v mene Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), člena skupiny UniCredit Group.
Z krajín V4 výrazne zaostáva Poľsko, keďže len 8 % aktívnych Poliakov si v súčasnosti sporí na dôchodok. V strednej a východnej Európe investuje do dôchodkových produktov v priemere 20 % populácie.
Pre porovnanie, v Rakúsku si až 60 % populácie dodatočne šetrí na dôchodok a 30 % o takejto investícii premýšľa. V krajinách juhovýchodnej Európy sú v tomto smere najviac aktívni ľudia medzi 30. až 39. rokom. Celkovo takmer 60 % tejto vekovej skupiny si už začalo sporiť na svoj dôchodok, alebo o tom uvažuje. Ľudia do 29 rokov sú na opačnej strane váh: väčšina z nich, približne 70 %, ešte nerozmýšľala nad žiadnou investíciou.
Slovinci a Chorváti mienia investovať v priemere 36 EUR, v prepočte 1 302,2 SKK mesačne, na druhom mieste je Srbsko a Poľsko s priemernou sumou 27 EUR. Maďarsko a Bosna sa pohybujú na úrovni 22 EUR, tesne za nimi nasleduje Česko s 21,3 EUR a Slovensko s 18 EUR mesačne. V Rumunsku a Bulharsku je priemerný potenciál sporenia najnižší, v Rumunsku je to 17,5 EUR a v Bulharsku 15,9 EUR.
Z tých, ktorí zvažujú, alebo si už dokonca začali sporiť na dôchodok, až 47 % sa v KSVE rozhodlo pre "špeciálne penzijné produkty" (v Rakúsku 52 %). Sú to produkty, ktoré sú jasne spojené s cieľom "plánovania dôchodku", ako penzijné fondy, dôchodky družstevných spoločností a poistné dôchodkové zmluvy.
Životné poistenie so svojimi 28 % predstavuje druhú najatraktívnejšiu alternatívu pre dôchodkové sporenie (v Rakúsku až 44 %). Okolo 27 % populácie zamýšľa využiť na sporenie "klasické" sporiace produkty (v Rakúsku 30 %). Životné poistenie je obľúbené predovšetkým v Slovinsku (47 %), Chorvátsku (44 %) a na Slovensku (39 %), potom nasleduje Srbsko a Bosna a Hercegovina s 34 %.
Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) je členom skupiny UniCredit Group. Na Slovensku sú súčasťou skupiny UniBanka a HVB Bank Slovakia. Nová skupina pôsobí v 19 krajinách Európy a obsluhuje 28 miliónov klientov prostredníctvom 7 000 pracovísk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 23:16