StoryEditor

Radičová rokovala so zástupcami invalidných baníkov o úrazových rentách

29.05.2006, 16:26
Autor:
TASRTASR

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová prijala v piatok 26. mája zástupcov invalidných baníkov pod vedením Pavla Bahnu, predsedu zväzu baníkov za Nezávislé kresťanské odbory Slovenska a Karola Hercega, hovorcu invalidných baníkov Hornej Nitry. TASR o tom dnes informoval hovorca ministerstva Martin Danko.
Témou rokovania boli úrazové renty a ich aplikácia v platnom znení novely zákona o sociálnom poistení, ktorú prezident SR Ivan Gašparovič podpísal 11. mája.
"Cieľom novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobúda účinnosť 1. augusta, bolo priniesť spravodlivé riešenie pre 4 skupiny súčasných poberateľov úrazových rent, ktoré boli v minulosti upravované rozdielnymi zákonmi," pripomenul Danko.
Ministerka práce podľa Danka uviedla, že rezort spolu so Sociálnou poisťovňou pripraví list pre zástupcov invalidných baníkov, ktorým spresní poberanie úrazovej renty do 65 rokov veku pre invalidných dôchodcov, ktorí po 1. auguste 2006 dovŕšia dôchodkový vek a ich invalidné dôchodky budú prekvalifikované na starobné dôchodky. Pre túto skupinu bude možné poberať úrazovú rentu v plnej výške do 65 rokov veku, resp. do doby, kým im nebude priznaný starobný dôchodok na základe vlastnej žiadosti. Následne budú poberať úrazovú rentu doživotne vo výške 50 %.
Rezort práce preskúma vplyvy novely Zákonníka práce z 1. apríla 2002 na jednotlivých poberateľov úrazových rent z hľadiska objektivity výšky priznanej renty. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR bude rokovať s Ministerstvom spravodlivosti SR o vzájomných väzbách úrazových rent na mieru poskytovanej doživotnej náhrady.
"Zástupcovia invalidných baníkov kladne prijali navrhované riešenia," informoval na záver Danko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:00