StoryEditor

Ak Hillary vyhrá, rodiny Bush-Clinton budú pri moci 24 rokov

16.10.2007, 15:39
Autor:
SITASITA
Víťazstvo nádejnej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, manželky exprezidenta Billa Clintona, by neznamenalo len nástup prvej ženy do funkcie hlavy štátu USA, ale aj ďalší rekord.

Rodiny Bushovcov a Clintonovcov by tak Američanom vládli celkovo 24 rokov a dokonca až 28, ak by Hillary vyhrala aj druhé funkčné obdobie. Znamenalo by to, že až 100 miliónov Američanov, čo je asi tretina súčasnej populácie, by nepoznala Biely dom bez niekoho z Bushovcov alebo Clintonovcov. George Bush starší totiž nastúpil do úradu v roku 1989, potom nasledovali dve funkčné obdobia Billa Clintona a dve funkčné obdobia Busha mladšieho. Hillary by teda pokračovala v línii Bush-Clinton-Bush-Clinton.
Vo vysokej politike USA sa podľa politologičky z Dartmouth College Lindy Fowlerovej často pohybujú ľudia z tých istých rodín. "Tento fakt súvisí s vysokými nákladmi na politické kampane a s potrebou byť známy v záujme získania financií. Je to začarovaný kruh - darcovia neprispejú, ak si myslia, že kandidát nemá šancu vyhrať. Jedným zo spôsobov ako získať ich dôveru je popularita a podpora u voličov," povedala Fowlerová.
Hillary Clintonová v prieskumoch ďaleko vedie pred svojimi demokratickými protikandidátmi a vo voľbách by zrejme porazila najpravdepodobnejšieho republikánskeho kandidáta Rudolpha Giulianiho. Clintonová však má aj peniaze a známe meno. "Bez toho by mohla kandidovať jedine na rektorku univerzity tak, ako by Bush mladší mohol len ťažiť ropu v Texase," myslí si komentátorka New York Times Maureen Dowdová.
Dobrý rodinný pôvod vždy zohrával kľúčovú rolu v americkej politike. Ako príklad poslúži prezident John Adams (1797-1801), ktorého syn John Quincy Adams sa v rokoch 1825-1829 tiež stal prezidentom. Prezidenti Franklin D. Roosevelt (1933-1945) a Theodore Rooselvelt (1901-1909) boli vzdialení bratranci. Dynastia Kennedyovcov zas v 20. storočí dominovala americkej politike po desaťročia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:24