StoryEditor

Premiéra Browna čaká náročný týždeň

08.10.2007, 09:13
Autor:
SITASITA

Na Gordona Browna čaká od pondelka pravdepodobne jeho zatiaľ najnáročnejší týždeň v úrade britského premiéra. Stoja pred ním nielen kľúčové vyhlásenia o Iraku a britskej ekonomike, ale zavalí ho aj vlna kritiky pre jeho rozhodnutie nevypísať na tento rok konanie predčasných parlamentných volieb. Obvinenia, že stratil nervy pre negatívne výsledky prieskumov verejnej mienky, a preto počas víkendu vyhlásil, že predčasné voľby sa neuskutočnia, sa pravdepodobne opäť objavia na mesačnej tlačovej konferencii, ktorá sa bude konať v pondelok o 13:00 SELČ.
Premiérove kroky následne povedú do dolnej komory britského parlamentu, kde bude poslancov informovať o počte britských vojakov na juhu Iraku. Brown počas utorkovej návštevy Bagdadu povedal, že ešte do konca tohto roka sa domov z Iraku vráti tisíc britských vojakov. O päťsto vojakoch vracajúcich sa na britskú pôdu už Brown informoval. Britský think thank Oxford Research Group, ktorý sa zaoberá globálnou bezpečnosťou, vo svojej správe zverejnenej v pondelok napísal, že USA a ich spojenci vrátane Británie, by mali prehodnotiť svoju politiku v Iraku a Afganistane, pretože je "katastrofálna".
Okrem utorkových vyhlásení týkajúcich sa ekonomiky, čaká v stredu na Browna stretnutie v parlamente s jeho hlavným rivalom, lídrom opozičných konzervatívcov Davidom Cameronom. Medzi ďalšie politické úlohy, ktoré bude tento mesiac premiér riešiť, patrí schválenie textu novej európskej zmluvy v portugalskom Lisabone. Brown nechce o otázke reformnej zmluvy EÚ vypísať v krajine referendum, čím si pohneval nielen opozičné strany, ale aj niektoré britské médiá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:08