StoryEditor

Nezávislosť Kosova môže destabilizovať Európu

07.02.2007, 15:38
Autor:
SITASITA
Srbský minister zahraničných vecí Vuk Draškovićdnes vyhlásil, že Srbsko sa môže opäť stať zdrojom nestability v Európe, ak sa Kosovo osamostatní proti vôli Belehradu.

Srbský minister zahraničných vecí Vuk Drašković v stredu vyhlásil, že Srbsko sa môže opäť stať zdrojom nestability v Európe, ak sa Kosovo osamostatní proti vôli Belehradu. Varovanie srbského šéfa diplomacie prišlo v čase, keď majú do Belehradu pricestovať poprední predstavitelia Európskej únie s cieľom posúriť vytvorenie novej prodemokratickej vlády, ktorá by bola ochotná prehodnotiť odmietavý postoj Srbska k spornému plánu Organizácie Spojených národov o budúcom postavení Kosova. Na oplátku by EÚ mohla Belehradu ponúknuť obnovenie rokovaní o členstve v únii, ktoré pozastavila minulý rok pre neschopnosť vydať Haagu hľadaného vojnového zločinca Ratka Mladića.
"Srbsko je teraz zdrojom stability na Balkáne", uviedol Drašković po stretnutí s britským ministrom pre európske záležitosti Geoffom Hoonom. Podľa Draškovića je nevyhnutné, aby sa vyhlo nanútenému riešeniu kosovskej otázky, ktoré by zo Srbska urobilo ohnisko nestability.
Hoon, ktorý prišiel do Belehradu nezávisle od delegácie EÚ, povedal, že Británia by chcela "vidieť Srbsko v rodine európskych krajín". Smerovanie Srbska do EÚ môže ešte ovplyvniť zloženie novej srbskej vlády. Vytvoreniu vlády po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili 21. januára, však bránia nezhody medzi demokratickými stranami ohľadom obsadenia kresla predsedu vlády. Odchádzajúci premiér Vojislav Koštunica, ktorý by v kresle chcel napriek nesúhlasu úspešnejšej Demokratickej strany zostať, nechal otvorenú možnosť vytvorenia vládnej koalície s absolútnym víťazom volieb, ultranacionalistickou Srbskou radikálnou stranou. Vláda radikálov by však rokovania s EÚ oddialila
Šéf EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana, eurokomisár pre rozšírenie Olli Rehn a nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmaier majú pricestovať do Belehradu v priebehu dňa. Očakáva sa, že budú chcieť presvedčiť prezidenta Borisa Tadića a Koštunicu, aby sa zúčastnili na rokovaniach s etnickými Albáncami o spornom kosovskom pláne OSN, ktorý srbskí predstavitelia minulý týždeň odmietli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:17