StoryEditor

Spriaznenci aj odporcovia si pripomínajú Chiracovu éru

12.03.2007, 16:00
Autor:
SITASITA

Odchod z vrcholnej politiky, ktorý oznámil francúzsky prezident Jacques Chirac, vyvolal v pondelok kontroverzné ohlasy v súvislosti s odkazom a činmi, ktoré po sebe tento známy politik zanecháva. Americký prezident George W. Bush, ktorý v otázke irackej vojny narazil na Chiracov odmietavý postoj, poslal svojmu partnerovi diplomatické posolstvo so želaním všetkého najlepšieho, kým vodca francúzskej ultrapravice Jean-Marie Le Pen označil Chiraca za "najhoršieho prezidenta v histórii Francúzska." Chirac v nedeľu večer v televíznom vystúpení k národu oznámil, že nebude kandidovať v prezidentských voľbách. Jeho odchod mnohí považujú za koniec jednej epochy.
Francúzsky vodca uviedol, že sa nebude uchádzať o tretie funkčné obdobie v aprílových prezidentských voľbách. Spor o Iraku spôsobil hlboký rozkol medzi Chiracom a Bushom. Ako uviedol Biely dom, "prezident Bush želá prezidentovi Chiracovi všetko najlepšie v jeho ďalšom živote po odchode z politiky. Spojené štáty a Francúzsko boli a zostanú spoľahlivými partnermi a spojencami."
Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii, vyjadrila Chiracovi úctu ako dôveryhodnému partnerovi. "Kancelárka oceňuje Chiraca ako dôveryhodného a spoľahlivého partnera," uviedol hovorca kancelárky Ulrich Wilhelm. "Počas jeho pôsobenia na prezidentskom poste vzťahy medzi Francúzskom a Nemeckom zaznamenávali trvalý rozvoj. Dobré vzťahy medzi Nemeckom a Francúzskom nesú jeho podpis," uviedol.
Japonsko "by ocenilo, keby ďalej prispieval k dobrým vzťahom medzi Japonskom a Francúzskom," uviedol hovorca japonskej vlády Jasuhisa Šiozaki. Od 70. rokov Chirac asi 50-krát navštívil Japonsko, kde si vyslúžil povesť nadšenca tradičného národného športu sumo a japonského umenia.
Vo Francúzsku sa Chiracov odchod z politiky spája s aprílovými prezidentskými voľbami. Kandidát pravice a minister vnútra Nicolas Sarkozy vzdal hold svojmu niekdajšiemu učiteľovi a neskôr politickému súperovi, aj keď Chirac vo svojom nedeľnom vystúpení priamo nevyslovil podporu jeho kandidatúre. "Jacques Chirac bol dôstojný a úprimný," povedal Sarkozy pre francúzsky rozhlas, pričom ocenil jeho "mimoriadnu energiu" a "schopnosť zdolávať výzvy". K možnosti jeho nástupu na prezidentský post sa Sarkozy vyjadril, že nechce pokračovať v Chiracovej politike. "Nikdy som sa necítil ako niekoho dedič," povedal.
Dvaja ďalší hlavní kandidáti, líderka socialistov Segolene Royalová a centrista a bývalý minister vzdelávania počas Chiracovej vlády Francois Bayrou ocenili prezidentov dlhoročný prínos. "Je to historická chvíľa, pretože práve sa obracia stránka histórie. Nová stránka sa otvára a budú ju písať sami Francúzi," uviedla Royalová. Bayrou pripustil niekdajšie konfrontácie so Chiracom, ako však dodal, "dnes sa pred ním predovšetkým skláňam." "V zahraničnej politike bol váženým hlasom a silným hlasom vo chvíľach, keď to Francúzsko potrebovalo," dodal v zjavnej zmienke k Chiracovmu odporu voči politike USA v Iraku.
Le Pen oznámenie o jeho odchode naopak privítal. Chiraca označil za svojho "najhoršieho nepriateľa," obvinil ho z korupcie, narážajúc na škandály v čase jeho pôsobenia ako starostu Paríža. "Chirac bol najhorší prezident Francúzska. Som rád, že odchádza môj najväčší nepriateľ," vyhlásil Le Pen, ktorý prekvapil účasťou v druhom kole predchádzajúcich prezidentských volieb v roku 2002. Ako dodal, "Chirac viedol krajinu do katastrofy" a stal sa "symbolom politickej korupcie."
Bývalý socialistický premiér Laurent Fabius uviedol, že Chiracova éra zostala nenaplnená. "Jeho dlhým pôsobením na poste prezidenta stratilo Francúzsko veľa času. To, čo ma trápi najviac v súvislosti s veľkými problémami, ktorým čelí Francúzsko a Európa, je premrhaný čas."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:08