StoryEditor

Piatich iránskych diplomatov čoskoro prepustia

20.01.2007, 12:14
Autor:
SITASITA
Piatich Iráncov, ktorých zadržali americké sily v severoirackom meste Irbíl prepustia do konca nadchádzajúceho týždňa. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra IRNA.

Piatich Iráncov, ktorých zadržali americké sily v severoirackom meste Irbíl prepustia do konca nadchádzajúceho týždňa. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra IRNA. Ako informoval Hasan Kazímí Kómi, "iracká vláda ho ubezpečila, že piati iránski diplomati unesení v Irbíle budú prepustení tento týždeň (do piatku). "Hosťujúca krajina je zodpovedná za ochranu diplomatických misií, takže iracká vláda sa snaží o prepustenie piatich diplomatov od momentu ich zadržania," dodal Kómi.
Americké sily pri razii v iránskej styčnej kancelárii v severoirackom meste Irbíl 11. januára nadránom zadržali šesť osôb. Jednu osobu prepustili. Operácia vyvolala protesty Iránu i dôraznú kritiku iných vlád. Americké ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že zamestnanci nepôsobili v Iraku ako diplomati a kancelária nemala diplomatický štatút. Podľa americkej diplomacie zadržaní Iránci sú napojení na iránsku elitnú Revolučnú gardu, pričom ani jeden z nich nemal diplomatický pas. Irán tvrdí, že styčná kancelária, v ktorej prebehla razia, ešte nie je konzulát. Razia vyvolala diplomatický spor, pričom Teherán obvinil Spojené štáty z porušenia diplomatického štatútu budovy. Americká armáda odôvodnila zadržanie osôb tým, že ide o jednotlivcov "podozrivých z toho, že existuje úzka súvislosť medzi nimi a aktivitami namierenými proti Iraku a koaličným silám".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:26