StoryEditor

Prodi chce, aby Európania rokovali o starej ústave

22.05.2007, 16:40
Autor:
SITASITA
Taliansky premiér Romano Prodi odmietol v utorok na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu návrhy, podľa ktorých by Európania mali rokovať o novom ústavnom texte.

"Nesmieme vymýšľať niečo nové" a "nesmieme stratiť text, ktorý predstavuje koherentnú koncepciu Európy", varoval Prodi pred európskymi poslancami. Podľa šéfa talianskej vlády "obsahuje ústavná zmluva z roku 2004 presvedčivé odpovede" na problémy spojené s reformou EÚ.
Prodi predstúpil pred europoslancov mesiac pred summitom európskych lídrov, na ktorom by sa malo definitívne rozhodnúť o ďalšom osude európskej ústavy. Text, ktorý v roku 2005 odmietli v referendách Francúzsko a Holandsko, schválilo doteraz 18 krajín. Poľsko a Česká republika začiatkom týždňa pohrozili vetom v prípade, že by text obsahoval návrh na hlasovania v kvalifikovanej väčšine. Tú si však želá nový francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Podľa Paríža by mali poslanci národných parlamentov schváliť nový, krátky text, ktorý by neobsahoval chartu základných práv a nenazýval by sa ústavou. Voči francúzskemu návrhu sa v pondelok postavila Európska odborová konfederácia, ktorá chartu a sociálnu chartu považuje za kľúčové dokumenty.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá koordinuje prípravné práce pred júnovým summitom, chce európskym lídrom navrhnúť vylepšený text, ktorý bude zohľadňovať ich výhrady voči súčasnému textu. O jeho prijatí by mali rozhodnúť európski voliči v deň volieb do Európskeho parlamentu v 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:42