StoryEditor

Na zmarení útokov na USA sa podieľala aj pakistanská tajná služba

11.08.2006, 08:20
Autor:
SITASITA

Na zmarení mohutných teroristických útokov na Spojené štáty, o ktorom vo štvrtok informovali britskí predstavitelia, sa významnou mierou podieľala aj pakistanská tajná služba. Vo štvrtok večer to uviedla hovorkyňa pakistanského ministerstva zahraničných vecí Tasním Aslamová. "Pakistan zohrával v objavení a rozložení tejto medzinárodnej teroristickej siete veľmi dôležitú úlohu," povedala.
Niektoré zdroje už predtým tvrdili, že väčšina teroristov plánujúcich útoky lietadlami na americké mestá bolo pakistanskej národnosti. Aslamová k tomu povedala, že niekoľkých z nich zadržala aj pakistanská tajná služba. Odmietla prezradiť bližšie podrobnosti. Agentúra AP však s odvolaním na nemenovaný zdroj z pakistanskej vlády tvrdí, že na území Pakistanu boli v "priebehu niekoľkých poslôedných dní" zadržaní "dvaja alebo traja" teroristi zo skupiny, ktorá plánovala útoky. Britská péolícia v spolupráci s tajnou službou pozatýkala vo štvrtok ráno v Británii 24 ľudí podozrivých z plánovania útokov.
Zdroje z amerických tajných služieb pre agentúru AFP uviedli, že útoky mali zasiahnuť najmenej päť amerických miest vrátane New Yorku či Washingtonu. Použité mali byť lietadlá najmenej troch rôznych amerických leteckých spoločností: United Airlines, American Airlines a Continental Airlines. Teroristi do nich mali nastúpiť v Británii, lietadlá mali odpáliť nad New Yorkom, Washingtonom, Los Angeles, Bostonom a Chicagom a možno aj nad inými mestami.
Americký prezident George Bush vo štvrtok večer v reakcii na tieto informácie vyhlásil, že USA sú stále, aj päť rokov po teroristických útokoch na New York a Washington z 11. septembra 2001, "vo vojne s islamskými fašistami". "Všetkým nám to pripomína, že táto krajina je vo vojne s islamskými fašistami, ktorí využijú každú príležitosť na to, aby zničili tých, ktorí milujú slobodu, aby ublížili nášmu národu," povedal Bush na tlačovom brífingu na letisku v Green Bay v štáte Wisconsin.
Hovorca Bieleho domu krátko predtým na palube prezidentského lietadla Air Force One povedal novinárom, že Bush vedel o plánovaných útokoch už od nedele. "Táto krajina je bezpečnejšia, než bola pred 11. septembrom. Prijali sme množstvo opatrení na ochranu amerických občanov, ale, samozrejme, stále nie sme úplne bezpeční. Bolo by chybou domnievať sa, že Spojené štáty už nie sú v ohrození," vyhlásil Bush na letisku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:06