StoryEditor

Nebankové subjekty sa stratili

08.06.2006, 00:00
Vložiť peniaze do subjektu, ktorý nemá bankovú licenciu, nie je také jednoduché ako to bolo pred pár rokmi. Na internete sa nám podarilo nájsť asi 60 takýchto subjektov, väčšina z nich však už svoju činnosť ukončila.

Vložiť peniaze do subjektu, ktorý nemá bankovú licenciu, nie je také jednoduché ako to bolo pred pár rokmi. Na internete sa nám podarilo nájsť asi 60 takýchto subjektov, väčšina z nich však už svoju činnosť ukončila. Mnohé z nich nie veľmi úspešne - skrachovali.
Investícia pod dohľadom
Podielové družstvo slovenské investície
má priamo v predmete činnosti "hromadenie peňažných prostriedkov od svojich členov formou členských vkladov...". Členom ich družstva sa môže stať každý záujemca, ktorý do dvoch rokov splatí základný členský vklad 14 000 korún.
Družstvo nadväzuje na tradície finančného družstevníctva - na svojpomocné, sporiteľné a úverové spolky. Už siedmy rok združuje finančné prostriedky členov. Je stopercentným vlastníkom Euro družstva slovenské investície a Dolárového družstva slovenské investície a 70-percentným vlastníkom Krupinského podielového družstva slovenské investície. V minulom roku dosiahlo družstvo ročné zhodnotenie členských vkladov vo výške desať percent. Ku koncu roka mali družstvá takmer 2 500 členov, objem finančných zdrojov z členských vkladov a zmeniek dosiahol 270 miliónov korún.
Plánovanú výnosnosť zdrojov v družstvách zmluvne garantuje CI holding, akciová spoločnosť, v súčinnosti s obchodníkom s cennými papiermi Capital Invest, umiestňovaním finančných prostriedkov do projektov skupiny. Na základe zmluvy o spolupráci družstvá za pevne stanovený výnos - vždy na jeden kalendárny rok - obchodník najčastejšie investuje peniaze do materskej spoločnosti CI holding. Medzi nosné aktivity skupiny patrí napríklad Way Industry. Družstvá nevstupujú teda do investícií samostatne.
Činnosť družstiev je pod dohľadom Národnej banky Slovenska (NBS), v marci 2002 Úrad pre finančný trh schválil každému zo štyroch družstiev prospekt investície na obdobie desať rokov. Družstvá predkladajú NBS ročné a polročné správy hospodárenia.
Nebanku nenájdete ľahko
Informáciu o tom, že by sa výberu peňazí od občanov alebo firiem na základe verejnej výzvy venovali spoločnosti pôsobiace v Asociácii organizácií splátkového predaja, nám poprel predseda predstavenstva tejto organizácie Stanislav Hroš. "Naše organizácie poskytujú pôžičky z vlastných zdrojov alebo z komerčných úverov," doplnil.
Transformáciou spoločnosti Slovenský investičný holding na Slovenské investičné družstvo vznikol pred niekoľkými mesiacmi ďalší subjekt, ktorý má v názve investovanie. Pri transformácii museli drobní akcionári doplatiť základný vklad do výšky 360 000 korún. Koľko tak urobilo, ešte nie je známe. Podľa vyjadrenia zástupcov družstva "spoločnosť v minulosti neinvestovala a ani v budúcnosti neplánuje investovať finančné prostriedky zozbierané na základe verejnej výzvy od drobných investorov."
Ďalším subjektom, ktorý pôsobí na trhu a v minulosti získaval peniaze od investorov, je spoločnosť 1. garantovaná. Tá má dnes viac ako 30 000 akcionárov. Pri krachu nebankových subjektov v rokoch 2001 až 2002 sa dostala do problémov, ktoré sa snaží riešiť vstupom investora do spoločnosti a v súčasnosti už nezískava prostriedky na základe verejnej výzvy.

Nebankové inštitúcie sú inštitúcie, ktoré prijímajú vklady napriek tomu, že nevlastnia bankovú licenciu. Bežne sa však výraz nebanková inštitúcia používa pre subjekty, ktoré vklady prijímajú bez akejkoľvek licencie a nepodliehajú žiadnemu dohľadu. Z tohto dôvodu sa niekedy označujú aj pojmom nelicencovaný subjekt. Na našom finančnom trhu sú to teda všetky inštitúcie okrem bánk, poisťovní, správcovských spoločností a doplnkových dôchodkových poisťovní.

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Badžgoň informoval vyšetrovateľov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 08:32