StoryEditor

Automobilky už dovážajú Poliakov

12.09.2006, 00:00
Robotníci z Poľska už nechodia len do Veľkej Británie či Írska. Objavujú aj Slovensko a hľadajú prácu v automobilkách alebo u ich dodávateľov. Najlepšou príležitosťou je pre nich teraz žilinský závod Kia Motors.

Robotníci z Poľska už nechodia len do Veľkej Británie či Írska. Objavujú aj Slovensko a hľadajú prácu v automobilkách alebo u ich dodávateľov. Najlepšou príležitosťou je pre nich teraz žilinský závod Kia Motors, odkiaľ môžu bez problémov chodiť domov na víkendy. O prácu na Slovensku zatiaľ prejavilo záujem asi 300 Poliakov z Tarnowa, časť z nich by mala pracovať v Nitre vo výrobe káblov pre Volkswagen. Ďalší zasa mieria do Česka.

Práce bude dosť
Automobilky si dopĺňajú stavy zahraničnými pracovníkmi, pretože na Slovensku sa pomaly míňajú kvalifikovaní pracovníci pre automobilový priemysel. Poľský veľvyslanec Zenon Kosiniak - Kamysz HN potvrdil, že ľudí v Poľsku už hľadá aj bratislavský Volkswagen. Dodal: "Svoje kapacity čoskoro vyčerpajú aj ostatné automobilky." Tvrdí, že v automobilovom priemysle by malo do roku 2008 pribudnúť ešte 40-tisíc pracovných miest, pričom priamo v automobilkách bude pracovať len 16-tisíc ľudí. Zvyšok zamestnajú ich dodávatelia. Pre Poliakov je to výhodné, krajina má najvyššiu nezamestnanosť v Európskej únii.

Vyšší a nižší plat
Pre ľudí z chudobnejších poľských regiónov sú platové podmienky na Slovensku zaujímavé, aj keď priemerná mzda je v Poľsku vyššia ako u nás. Za prácou na Slovensku ich volajú agentúry zaoberajúce sa takzvaným personálnym lízingom. "Nie vždy však išlo o seriózne firmy. Pracovníkom všeličo ponúkli, ale na mieste bola situácia úplne iná. Mnohí sa potom obrátili na naše veľvyslanectvo," dodáva poľský veľvyslanec, ktorého úlohou je pomáhať zamestnávať Poliakov aj v zahraničí.
Hovorca Kie Dušan Dvořák popiera, že by automobilka hľadala zamestnancov aj vonku, zatiaľ čo poľská internetová stránka www.praca.egospodarka.pl ponúka miesta v jej továrni na 58 pozíciách od stredného manažmentu až po robotníkov. Inzeráty sú týždeň staré a sú v angličtine a slovenčine.

Koľko ľudí chcú slovenské automobilky (plány na rok 2008)
VW Slovakia 8 400
PSA 3 500
KIA Motors 3 000
Hyundai Mobis 1 300
Spolu 16 200
Zdroj: automobilky

01 - Modified: 2003-04-03 10:47:59 - Feat.: 0 - Title: Koruna historicky najsilnejšia
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:21