StoryEditor

Vyštartujte za pohybom

25.08.2014, 00:35
Autor:
(dia)(dia)
Spomedzi športových aktivít si vyberte tú najideálnejšiu a hor sa do spaľovania kalórií, vylepšenia glykémií alebo sa len tak radujte zo života.

Neviete, ktorá pohybová aktivita je pre vás vhodná? Poraďte sa so svojím diabetológom, ktorý vám vysvetlí, za akých podmienok, pri akej glykémii a s akou zmenou režimu sa do športu môžete pustiť. Svoje nároky zvyšujte s prihliadnutím na váš vek, hmotnosť a kondíciu.

 

Bicyklovanie

Ak milujete prírodu a obľubujete rýchlu jazdu, bicykel je pre vás vhodná voľba. Spevníte si najmä dolné partie tela a získate flexibilitu. Ak máte problémy s kolenami, buďte opatrnejší. Jazdu na bicykli zakomponujte do každodenného života. Môžete na ňom jazdiť do práce či do obchodu a okrem toho si pravidelne naplánujte dlhšiu trasu s priateľmi alebo rodinnými príslušníkmi.

Myslite aj na to, aby bol váš bicykel kvalitným spoločníkom. Ak neviete, ktorý je pre vás najlepší, poradia vám v špecializovanej predajni. Dôležité je správne sedlo, ktoré by malo optimálne rozložiť vašu telesnú hmotnosť. Nezabudnite na cyklistickú helmu.

 

Beh

Rozhodli ste sa zaobstarať si bežeckú obuv? Pred prvým vyštartovaním si uvedomte, že vaše nohy, chodidlá a kĺby by mali byť v poriadku. Vďaka behaniu budete vytrvalí, posilníte nohy, trup a sedacie svaly. Ak sa rozhodnete pre rýchlu chôdzu s palicami, spotrebujete pri rovnakej rýchlosti viac kalórií. Okrem toho palice odbremenia vaše kolená a spevníte si hornú časť tela.

Behať môžete aj vo vyššom veku, kým však začnete, poraďte sa s diabetológom. Beh si vyžaduje disciplinovať, oddanosť, sebazaprenie, zladenie tréningu s liečebným a stravovacím režimom diabetika.

 

Turistika

Spojte aktívny pohyb s poznávaním prírody a získavaním nových vedomostí o krajine. Pri chôdzi zapojíte všetky svalové partie. Po prejdení 2 km denne priaznivo ovplyvníte metabolizmus a ani na chvíľu nepochybujte o tom, že chodenie bude stereotypné. Pri výstupe na kopec sa našliapete, budete prekonávať množstvo prekážok, liezť a popritom všetkom budete nosiť potrebnú výstroj.

Pri problémoch so zrakom si vyberte menej náročnú a kratšiu trasu. Rovnako pri diabetickej neuropatii či problémoch so srdcom sa o vhodnosti tejto aktivity poraďte s diabetológom.

 

Futbal

Pri problémoch s kĺbmi na tento šport radšej zabudnite. Môžete sa ľahko zraniť, vykĺbiť si členok alebo kolenný kĺb. Ani pre tých z vás, ktorí máte srdcovo-cievne ochorenia, nie je futbal tou správnou voľbou. Ak však netrpíte diabetickými komplikáciami, obľubujete tímovú hru a máte protihráčov, nie je čo riešiť. Futbal vám prinesie vytrvalosť, rovnováhu, koordináciu a rýchlosť. Posilníte nohy a sedacie svaly. Nemajte ale prehnané ambície a pred začiatkom hry sa dobre zahrejte a rozcvičte. Predídete tak zraneniu.

 

Diabetu 2. typu možno predísť prijatím zdravšieho životného štýlu, vrátane pravidelného športového tréningu.

 

Glykémie si kontrolujte pred a po športovaní a každých 20 až 30 minút v priebehu aktivity.

 

Predchádzajte hypoglykémii:

trénujte 1 až 2 hodiny po jedle

vyhýbajte sa ťažkému zaťaženiu počas vrcholného účinku inzulínu

injekcie vpichujte na nezaťažované miesta

podľa potreby znížte predchádzajúcu dávku inzulínu o 30 až 50 %

 

Je vaša glykémia pred športovaním nízka? Prijmite ľahké jedlo s obsahom 15 až 30 g uhľohydrátov a odložte aktivitu až do úpravy glykémie. Ak je, naopak, vysoká, cvičenie posuňte do času je poklesu.

Diabetici 1. typu by nemali športovať vo večerných hodinách.

Nech vám nechýba pevná vôľa, odhodlanie, chuť zabojovať a motivácia dosiahnuť lepšie zdravotné výsledky.

(ivk)

01 - Modified: 2006-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko opäť na rázcestí
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/cvicenie-sport, menuAlias = cvicenie-sport, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:09