StoryEditor

Doprajte si MAK, pomôže vašim kostiam

21.09.2021, 11:53
Autor:
(dia)(dia)
V kuchyni je veľmi obľúbený, je často súčasťou koláčikov, zákuskov či rôznych sladkých jedál. Nezanedbateľný je aj jeho vplyv na zdravie.

Mak siaty je prastará kultúrna (aj kultová) rastlina neznámeho pôvodu. Pochádza pravdepodobne z Malej Ázie. Už v antike boli známe jeho utišujúce a liečebné účinky.

  • V Európe sa pestuje od praveku ako pochutina, pre olej aj pre liečivá.
  • Farmaceutický priemysel využíva prázdne tobolky na získavanie dôležitých alkaloidov, ktoré zmierňujú bolesť a vyvolávajú spánok (analgetiká).
  • V ázijských krajinách sa pestuje mak hlavne pre omamný prostriedok – ópium, ktorý vzniká tuhnutím mliečnej šťavy vytekajúcej z narezaných, nezrelých makovíc. Ópium je prudko jedovaté, zhubne pôsobí na organizmus človeka a spôsobuje predčasnú smrť. U starých Slovanov sa mak podával ako obradné jedlo pred veľkými sviatkami, aby bolo všetkého hojne ako makových zrniek.

Existujú viaceré odrody


Mak siaty je jednoročná olejnina. Pestuje sa pre biele, strieborné, modré až čierne semená, ktoré sú vo veľkých vajcovitých tobolkách – makoviciach. Makovice majú pod vencom blizny („korunkou“ makovice) otvory, ktorými zrelé semená vypadávajú. Sú aj odrody, ktoré tieto otvory nemajú. Po zrezaní makovíc sa usušený mak z makovíc vyklepával, dnes sa všetko robí strojovo. Kvalitnejší je však mak vyklepávaný ručne.

Výborný zdroj vápnika


Mak je predovšetkým vysoko hodnotený, pretože obsahuje najviac vápnika zo všetkých potravín, podľa odrody až do 1 400 mg na 100 gramov. Je to 10- až 12-krát viac vápnika, ako má mlieko a trikrát viac ako syr. Preto by sa mal konzumovať pravidelne pri sklone k osteoporóze, liečebne i preventívne pri nedostatku vápnika v potrave, pri prekyslení organizmu, pri neurózach, lámaní nechtov a vypadávaní vlasov.

Mak je aj veľmi vhodná olejnina, makové semená obsahujú 40 – 60 % olejov, z veľkej časti sú to kyselina linolová, olejová a palmitová. Olej sa lisuje za studena a slúži často ako náhrada drahšieho olivového oleja. Makový olej tuhne už pri teplote 18 stupňov Celzia na takzvané rastlinné maslo.

V maku sú prítomné aj bielkoviny a sacharidy, vitamíny, draslík, fosfor a iné látky.

Mak pridávame do kaší, do nátierok, pomletý do plniek a múčnikov, makové zrná sa využívajú v kuchyni priamo na posýpanie koláčov. Má príjemnú chuť a veľa receptov je bez pridania cukru, prípadne sa cukor môže nahradiť hrozienkami, sušeným ovocím alebo medom. Na technické účely sa mak spracováva za tepla a olej slúži na výrobu olejových farieb pre výtvarníkov, fermeží a výrobu jadrového mydla.


Účinky na organizmus

  • podporuje nervový systém
  • pomáha srdcu a cievam
  • chráni kosti a zuby
  • pozitívne pôsobí pri únave
  • zlepšuje náladu a prispieva k duševnej pohode
  • blahodarne pôsobí na vlasy, nechty a pokožku
  • podporuje dobré trávenie
  • má priaznivý vplyv na kvalitu kostí
  • pôsobí analgeticky



Dôležité minerálne látky a vitamíny:

  • fosfor 935,50 mg, draslík 831,50 mg, vápnik 1 357,00 mg, horčík 394,50 mg, železo 8,75 mg/100 g
  • Bielkoviny celkové: 20,37 g/100 g
  • Lipidy celkové: 43,80 g/100 g
  • Sacharidy celkové: 24,20 g/100 g
  • Energet. hodnota: 2 145 kJ (512 kcal)/100 g jedlého podielu

Vyskúšajte známe aj menej recepty

Makové mlieko
50 g maku, asi 1 l vody (podľa chuti)

Mak zomelieme, necháme vo vode vylúhovať, potom scedíme.

Maková plnka

150 g maku, 1/3 l mlieka s vodou, 80 g cukru s vanilkou, 20 g tuku, citrónová kôra, škorica

Jemne zomletý mak podlejeme vodou s mliekom a udusíme domäkka. Potom pridáme cukor a za stáleho miešanie ešte trochu podusíme. Plnku dochutíme škoricou, vanilkou alebo klinčekmi. Ak potrebujeme jemnú plnku do krehkých koláčov, pridáme aj žĺtok a bielkový sneh. Môže sa pridať aj zaváranina, čokoláda alebo med.

Zemiakový makovec

200 g studených jemne postrúhaných zemiakov, 40 g jemnej krupice, 80 g jemne zomletého maku, 150 g cukru, 1 vajce, 1 bielok, 4 lyžice mlieka, 1 prášok do pečiva, škorica, klinčeky, vanilka, citrónová kôra

Žĺtok utrieme s mliekom a cukrom do spenenia. Pridáme zemiaky, krupicu, koreniny, mak, prášok do pečiva a nakoniec pevný sneh z bielkov. Cesto dáme do dobre vymastenej tortovej alebo koláčovej formy a pomaly pečieme. Vychladnutý koláč natrieme pikantnou zaváraninou a potrieme kakaovou alebo bielou rumovou polevou.

Makové guľky

250 g maku, 100 g lieskových orieškov, 100 g hrozienok, 100 g kokosovej múčky

Oriešky nahrubo posekáme, zmiešame s hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Potom pridáme zomletý mak a vypracujeme cesto. Zo zmesi vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.
Obmena: orechy môžeme sčasti nahradiť ľanovým semenom.

Makové placky

Zo 400 g hladkej múky s mliekom, vajca a asi 50 g maku vypracujeme tuhé cesto a rozvaľkáme ho na placky. Pripravíme si plnku zo 100 g mletého maku, ktorý povaríme s mliekom. Placky rozložíme na plech, na vrch roztrieme vychladnutú makovú plnku, pomažeme žĺtkom, posypeme mandľami alebo orechmi a pomaly upečieme v rúre.

Makové dolky s lekvárom

0,5 l mlieka, 350 g hladkej múky, 2 vajcia, 20 g droždia, 50 g práškového cukru, 50 g mletého maku, citrónová kôra, 1 lyžička mletej škorice, troška soli, lekvár

Do vlažného mlieka pridáme droždie, soľ, cukor, mletý mak, postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, žĺtky a dobre premiešame. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Naostatok primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh a cesto dáme kysnúť na teplé miesto. Dolkovú formu predhrejeme, vymastíme jamky a do každej nalejeme trochu cesta. Pečieme pomaly po oboch stranách. Upečené posypeme práškovým cukrom a každú dolku natrieme lekvárom.


Ing. Mária Kleňová, PhD.



menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 08:06