pixabay.com
StoryEditor

Dodajme telu potrebné minerálne látky (2. časť)

20.08.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Na podporu imunitného systému potrebujeme prísun hlavne vitamínu C, B, E a ďalšie. Ktorými potravinami si môžeme pomôcť?

  • PARADAJKY

povzbudzujú apetít, trávenie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevách. Obsahujú aj draslík, ktorý znižuje krvný tlak a pomáha srdcu a cievam. Preventívne pred nachladnutím si môžeme pomôcť, keď vypijeme denne za pohár paradajkovej šťavy (200 ml/0,8 SJ).

  • CESNAK

Povzbudzuje imunitný systém, bunky k rýchlejšej aktivite, zmierňuje oxidačný stres. Od nepamäti je uznávaný pre svoje protizápalové účinky pri prechladnutí, kašli, nádche, bolesti krku a dýchacích problémoch. Je nápomocný pri vykašliavaní hlienu. Podporuje voľný prietok krvi, a tým znižuje krvný tlak.

Upravuje hladinu cholesterolu v krvi a je zdrojom vitamínov A, B1, B2, C a minerálov, ako je napríklad železo, vápnik, horčík, draslík, selén, mangán, meď a iné.

Odporúča sa zjesť denne nie viac ako 1 – 2 strúčiky, aby krvný tlak prudko neklesol a nespôsobil problém. Nevýhodou je, že má silný pach, ktorý zostáva dlhšie v dychu. Ten sa dá zmierniť citrónovou vodou alebo pohárom jablčnej šťavy (100 ml/1 SJ), užiť za lyžičku medu (0,5 SJ) alebo požuť zopár kávových zŕn, čerstvé lístky petržlenovej vňate alebo mäty.

Nemá len pozitívne účinky, preto pozor, lebo môže spôsobiť hnačku, nevoľnosť, podráždiť žalúdok, hlavne tým, ktorí majú žalúdočný vred. Nie je vhodné jeho pravidelné užívanie ani pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy.

  • CIBUĽA

sa používa podobne ako cesnak pri varení do jedla, na zvýraznenie jeho chuti, ale zdravá je aj surová, keď sa konzumuje hneď po nakrájaní.

Pôsobí v tele proti zápalom a ako prevencia proti chrípke.

Osvedčila sa na preliečenie respiračných infekcií, proti chrípke, bolestiam v krku a cibuľová šťava s medom pomáha pri vykašliavaní hlienu. Obsahuje zinok, vitamíny B, C, A, E. Napomáha posilniť celkový imunitný systém a znižuje riziko vzniku aterosklerózy a tiež preventívne proti osteoporóze.

  • PÓR

má chuť podobnú ako cibuľa, ale nespôsobuje oproti cibuli plynatosť. Môže sa použiť do varenia, ale aj surový. Pre obsah vitamínov a minerálnych látok má antiseptické účinky. Znižuje krvný tlak, pomáha cievam, srdcu a tiež proti ateroskleróze.

  • BROKOLICA

je ďalšia zelenina s obsahom minerálnych látok a vitamínov, ktorá pomáha pri látkovej výmene a priaznivo pôsobí na srdcový sval, posilňuje nervovú sústavu. Správnou kombináciou pri konzumácii spolu s cesnakom sa jej pripisuje významný podiel ako prevencia pred rakovinou.

Naproti tomu však pri častej konzumácii brokolice môže dôjsť k problému pri vstrebávaní jódu, čo je upozornenie pre tých, ktorí trpia poruchou štítnej žľazy.

Je zdrojom vitamínov a minerálnych látok, najmä železa, ako väčšina druhov listovej zeleniny. Diabetika môže zaujímať, že má schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi. Nemá sa spoliehať len na cesnak, ale v prvom rade na zdravý životný štýl, pravidelnú a primeranú stravu a počítať SJ v jedle. Brokolica zabraňuje prejedaniu.

  • ŠPARGĽA

je pomocníkom na prevenciu proti zápalom a na podporu imunitného systému. Má nízku energetickú hodnotu a vyšší obsah vlákniny, preto je vhodná pri redukčných programoch.

Je zdrojom najmä vitamínu C a E, ktorý sa nachádza vo výhonkoch.

To zlepšuje zrakovú ostrosť a pomáha pri problémoch so srdcom a s vysokým krvným tlakom. Koreňová časť obsahuje okrem výživných látok aj vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, tiež draslík a zinok. Príležitostná konzumácia odstraňuje problémy so spánkom. Naproti tomu pri pravidelnej konzumácii, asi 200 g denne, môže zvýšiť pocit telesnej sviežosti a energie.

  • CVIKLA

zmierňuje infekcie dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, pomáha pri zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Šťava z cvikly je vhodná pri anémii. Varená obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je vhodná pri diéte pečeňových chorôb a ateroskleróze.

Obsahuje látky proti rakovine, vitamíny skupiny B, jód, kobalt a pomáha pri chudnutí, prechladnutí a chrípke. Všetko s mierou, lebo cviklová šťava môže spôsobiť nevoľnosť, keď sa vypije naraz viac ako 100 ml (<1 SJ)

  • KAPUSTA

je zdrojom vitamínov a minerálnych látok ako pri ostatnej zelenine, preto aj pozitívne účinky na imunitný systém sú podobné. Šťava zo zelených listov znižuje zápaly, pôsobí dezinfekčne a aj proti stresu.
Vitamín B a C, ktoré podporujú spánok, pamäť, zlepšujú koncentráciu, činnosť mozgu a pečeň, je vhodný aj hlávkový šalát, ale aj špenát.

  • ZÁZVOR

Potrebujeme ho, aby sme si mohli uvariť príjemný čaj keď pociťujeme prvé príznaky chrípky alebo máme suchý kašeľ, lebo pomáha zbaviť sa hlienov a uľaviť pri zápale nosných dutín, zápale priedušiek a pri pľúcnych ťažkostiach.

  • MRKVA

Je bohatá na vitamín A, B, C, obsahuje minerálne látky, ako je železo, draslík, vápnik, sodík, čo tiež pomáha pri oslabenej imunite a podporuje ju.

Pri pravidelnom užívaní je prevenciou na posilnenie oslabeného organizmu a rizika ochorenia pľúc.

Pritom stačí zjesť dve mrkvy denne (1 SJ) alebo vypiť pohár čerstvej mrkvovej šťavy s lyžičkou panenského olivového oleja, aby sa karotén v tele lepšie využil. Vitamín A podporuje zrak, ale aj imunitný systém, a práve o jeho význam sa snažíme pri našom stravovaní.


Aj ďalšie druhy ZELENINY, ako je petržlen, zeler a ich vňate, kukurica alebo fenikel majú význam pre naše zdravie na posilnenie imunitného systému.

Štefáková Mária
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 15:22