30.06.2015, 00:40

Na tieto potraviny si počas horúčav dávajte pozor

Preťažený žalúdok, podráždené črevá a v horšom prípade aj hnačka určite odstavili na vedľajšiu koľaj mnohých z vás.Ako podobným problémom predchádzať?

Alfou a omegou počas letných horúčav je dodržiavať hygienické zásady nielen pri príprave jedla. Aj keď sa nie vždy dá zabrániť nepríjemnej hnačke, riziko jej prepuknutia môžete eliminovať nasledovnými zásadami:

Konzumujte dostatočne tepelne spracované potraviny s použitím pitnej vody z overených zdrojov.

Pri výbere potravín dohliadajte na kvalitu, trvanlivosť a ich čerstvosť. Správne ich skladujte a nerobte si veľké zásoby, hlavne z potravín, ktoré sa rýchlejšie kazia. Surové a tepelne upravené potraviny skladujte oddelene.

Surovú zeleninu a ovocie pred konzumáciou dôkladne umývajte pod tečúcou vodou.

  V letných mesiacoch obmedzte konzumáciu konzervovaných jedál, ak si ich kúpite, správne ich uskladnite. Dbajte o to, aby neboli vystavené na slnku. Nedojedený obsah konzervy neodkladajte na neskoršiu konzumáciu.

Pri príprave jedál nepoužívajte neznáme bylinky a huby, o ktorých ste si nie na sto percent istí, že sú jedlé a čerstvé.

  Potraviny nakupujte potraviny len v povolených predajniach.

 

Rizikové potraviny v letných mesiacoch

VAJCIA

Kupujte ich v originálnom balení, čerstvé, v záruke a nie tesne pred ukončením doby spotreby. Vajcia po zakúpení a pred uskladnením neumývajte. Cez póry v škrupine by sa mohli zaviesť do vnútra salmonely. Ich čerstvosť pred použitím vyskúšajte ponorením vajca do studenej vody. Keď vypláva na povrch, nie je čerstvé. Keď ním potrasiete, nemali by ste počuť žiadny zvuk, pretože ak je čerstvé, je husté, neločká. Škrupinu umyte až pred použitím. Po rozbití vajce nesmie zapáchať. Bielok je hustý, nezakalený a nerozteká sa po panvici. Žĺtok drží pokope.

 

MAJONÉZA

V prípade potreby používajte len priemyselne vyrobenú a čerstvú.

 

SMOTANA, KRÉMOVÉ ZÁKUSKY, BIELKOVÉ PENY

Ak vám záleží na telesnej hmotnosti, zákusky nejedzte. V prípade, že šľahačka alebo majonéza sú vyrobené priemyselne, z kvalitných a prísne kontrolovaných surovín, riziko nehrozí. Dôležité je, ako smotanu alebo majonézu po zakúpení doma uskladníte.

 

TLAČENKY, JATERNICE

Keďže tieto potraviny po konzumácii telo zahrievajú, v letnom období uprednostňujte jedlá, ktoré telo ochladzujú, teda s nižším obsahom tuku.

 

ZMRZLINA

Organizmus príjemne osvieži a ochladí. Ak po nej zatúžite, preferujte zmrzlinu továrensky pripravenú a neznámych pouličných predajcov radšej obchádzajte.

 

VODA

V horúcich dňoch je pitný režim veľmi dôležitý. Ak sa nechcete dostať do problémov, pite len hygienicky bezpečnú pitnú vodu a v neznámom prostredí sa vyvarujte neznámych prameňov, ktoré môžu byť kontaminované. Radšej si vodu kúpte balenú v obchode.

 

NESKONZUMOVANÉ POKRMY

Neraz sa stane, že navaríme viac, ako sme schopní skonzumovať. Keď sa vám jedlo zvýši, uskladnite ho pri teplote do 10 °C a pred podávaním ho krátko povarte.

 

Pozor na miestne špeciality

Ďalšou nástrahou je cestovanie a pobyt na dovolenke v exotických krajinách. Iné podnebie, iné zvyky stravovania, iné potraviny, koreniny a bylinky použité pri technologickej úprave pokrmov. Tieto zmeny vaše trávenie nemusí zvládnuť. Aj keď vás láka ochutnať nepoznané miestne špeciality, uvažujte vopred aj nad možným rizikom, konajte so zvýšenou opatrnosťou, nič nepodceňujte a seba nepreceňujte.

 

Pozor na dehydratáciu

Pri nerešpektovaní zásad a hygienických odporúčaní pri stravovaní môžete doplatiť na črevné problémy. Naruší sa pravidelný pohyb čriev a zvýšenou činnosťou tenkého alebo hrubého čreva dochádza k častejšiemu vyprázdňovaniu stolice. Ak sa nevyhnete pokazenému žalúdku sprevádzaného hnačkou, ktorá bude trvať viac ako dva dni a navyše ju budú sprevádzať kŕče a zvýšená teplota, vyhľadajte lekára. Nespoliehajte sa len na domáce samoliečiteľstvo, hlavne keď máte diabetes. Stratou väčšieho množstva tekutín  a minerálov stolicou hrozí dehydratácia organizmu a následne sa môžu pridružiť ďalšie zdravotné problémy.

 

Diétne odporúčania

Priebežne počas dňa dopĺňajte tekutiny.

Výborné sú harmančekový a zázvorový čaj, ktoré sa pijú po dúškoch, mierne vychladené a bez cukru. Malinový čaj má tiež priaznivý účinok pri hnačkách, nie je však vhodný pre ženy v prvých mesiacoch tehotenstva.

  Infekciu v črevách pomáhajú potlačiť sušené čučoriedky, odvar z nich pôsobí upokojujúco.

Nepite silne sýtené nápoje s obsahom oxidu uhličitého.

K čaju si dajte diétny suchár. 1 kus zodpovedá 1,6 SJ, alebo suché staršie biele pečivo . 1kus zodpovedá 3 SJ.

Na druhý deň trvania hnačky je vhodný nemastný kurací vývar, ktorý okrem stratených tekutín nahradí minerálne látky a zároveň zasýti. Závarkou môže byť uvarená ryža (1 – 2  lyžice sú 0,5 – 1 SJ).

Spomaliť pohyb čriev pomáha jemná ryžová hlienová polievka, odvar z ryže s mrkvou alebo čistý mrkvový vývar bez tuku, ktorý pôsobí protizápalovo, reguluje  žalúdočné kyseliny a spomaľuje pohyb čriev. Do počtu SJ započítame ryžu (1 lyžica surovej ryže zodpovedá 1 SJ), mrkvu (2 menšie je 1 SJ). Zároveň kontrolujte množstvo, ktoré z pripraveného jedla zjete a koľko SJ v porcii prijmete.

Doplniť počet SJ pomôže aj ryžová kaša uvarená v mierne slanej vode (2 – 3 lyžice surovej ryže zodpovedajú 2 – 3 SJ). Varíme ju v 500 ml vody približne 45 minút. Vodu počas varenia podľa potreby dolejeme, aby sa ryža rozvarila na kašu.

Vhodná je aj varená ryža bez tuku (2 lyžice uvarenej ryže zodpovedá 1 SJ), k nej si pridajte porciu varenej mrkvy (1 SJ) alebo mrkvové pyré (1 SJ).

Jogurt so živými kultúrami vám pomôže obnoviť narušenú črevnú mikroflóru.

Aj keď cesnak v surovom stave individuálne môže dráždiť žalúdok, varený strúčik má pozitívny účinok pri žalúdočných ťažkostiach. Nenadúva, ničí baktérie a zlepšuje prostredie pre obnovu žalúdočnej flóry, lieči infekčné hnačky.

Bielkoviny v strave doplňte napríklad vaječnou sadlinou, ktorú si môžete pripraviť z 2 vymiešaných vaječných bielkov so štipkou soli a uvariť bez tuku v nádobke nad parou (0 SJ). Vhodnou prílohou je varená alebo dusená ryža bez tuku, k tomu jablkový kompót s citrónom (1 SJ).

Teplota podávaného jedla by mala mať 50 – 55°C a nápoje približne 20°C. 

Stravu si pri hnačke individuálne upravte podľa chuti. Radšej jedzte menšie porcie a častejšie. Zvoľte šetriacu technologickú úpravu potravín – varte, duste alebo pripravujte jedlo  v pare.

 

Zakázané!

Potraviny, ktoré zvyšujú pohyb čriev. Počas tráviacich problémoch na nich radšej zabudnite.

príliš studené nápoje a jedlá

cukor, med 

náhradné sladidlá, pretože pri predávkovaní pôsobia laktačne (sorbit, fruktóza, xylit)

nafukujúca zelenina, ako kel, kapusta, strukoviny

pre vysoký obsah tuku a vlákniny oriešky, orechy, semienka

korenisté a silne presolené jedlá, ocot, silná čierna káva, alkohol

tuk, mlieko a mliečne výrobky (okrem jogurtu)

dráždivo pôsobí nesprávna technologická úprava (vysmážanie, pečenie a grilovanie na tuku)

nevhodné sú všetky údeniny, vnútornosti, ťažko stráviteľné potraviny s vlákninou (celozrnný chlieb a pod.)

 

Šetrite sa

Po odznení hnačkového ochorenia pokračujte v šetriacej strave ešte niekoľko dní. Tráviaci trakt je oslabený a jeho rýchla záťaž by mohla spôsobiť problém. Na bežnú diabetickú stravu prechádzajte postupne. Nikomu neuškodí pár dní šetriaca strava, bez strukovín, nafukujúcich druhov zeleniny, mastnejších a korenistých jedál. Hnačka vaše telo oslabila a tráviaci trakt bol na určitú dobu maximálne šetrený, preto by mu rýchla záťaž určite neprospela.

Aspoň niekoľko dní sa vyhýbajte ťažko stráviteľným potravinám, hrubú potravinovú vlákninu obmedzte na 48 hodín po odznení hnačky. Nejedzte knedle, lupienky, otruby, mastnejšie a údené jedlá, nepite alkohol a silnú čiernu kávu. Tieto tekutiny zbavujú telo vody. Mäsové výrobky pridávajte opatrne.

 

Späť do normálu

Po krátkodobej šetriacej strave môžete prejsť na normálnu, racionálnu stravu s primeraným obsahom živín.  SJ prispôsobené liečbe vám pomôžu naštartovať stravovací režim ako pred hnačkovou komplikáciou. Monitoring glykémií vás dostane postupne späť do dobrej diabetickej kompenzácie.

 

Pred dovolenkou

Pred odchodom na dovolenku navštívte svojho diabetológa a poraďte sa sním, ako by ste mali v prípade hnačky postupovať a upraviť inzulínovú liečbu. Do diabetického denníka si poznačte jeho usmernenia a podľa toho sa riaďte.

 

Príklad jedálneho lístka

Raňajky za 3 SJ: čaj a 2 sucháre (3,2 SJ)

Desiata za 2 SJ: mrkvové pyré z varenej mrkvy a zahustené maizenou (2 SJ)

Obed za 4 SJ: ryžová hlienová polievka s vaječným bielkom (1 SJ), varená alebo dusená ryža bez tuku (4 lyžice 2 SJ) a najemno pokrájaná uvarená mrkva (1 SJ)

Olovrant za 1 SJ: biely jogurt (1 SJ)

Večera za 3 SJ: bielková sadlina (0 SJ), dusená alebo varené ryža bez tuku (4 lyžice 2 SJ), malá porcia jablkového kompótu (1 SJ)

2. večera za cca 1,5 až 3 SJ: čaj a suchár (1 – 2 plátky 1,6 – 3,2 SJ)

Celodenný obsah SJ je 14,5 – 16. K počtu SJ si prispôsobte bolusovú dávku inzulínu.

 

Skvelý tip na ubolené bruško

Dobre dozreté jablko postrúhajte najemno alebo si pripravte ovocný rôsol z rozvareného ovocia. 1 malé jablko ošúpte a zbavte jadier (1 SJ), zahustite maizenou (1 lyžica zodpovedá 1 SJ). Rôsol dochuťte citrónovou šťavou a pripravte ho bez cukru. Porcia zodpovedá 2 SJ. Neuškodí vám tiež kompót z dozretého jablka alebo broskyne bez cukru.

 

Upokojujúci odvar

Sušené čučoriedky umyte, namočte na 30 minút do vychladenej, prevarenej vody. Potom ich dôkladne požujte a môžete vypiť aj vodu, v ktorej sa čučoriedky močili.

 

Dobrá rada

Počas trvania hnačkového ochorenia je potrebné prerušiť akýkoľvek redukčný program, ale zamerať pozornosť na tráviaci problém. Nehladovať, ale ani sa neprejedať.

 

Mária Štefáková, diétna sestra NEDÚ Ľubochňa

Súvisiace články