25.03.2015, 00:49

Poznáte zeleninu okru? Je plná vitamínov a má nízku energetickú hodnotu

Vzpriamené, rebrovité a zahrotené zelené tobolky by upútali pozornosť každého milovníka zeleniny.

Tieto krásne štíhle dozelena sfarbené struky dužinatej konzistencie v sebe ukrývajú okrúhle semená olivovej farby.

 

Ide o plody veľmi zaujímavej rastliny s názvom okra, ktorá pravdepodobne pochádza z tropických a subtropických oblastí Indie. Dnes sa pestuje najmä v južných krajinách a k nám sa dováža v čerstvom, konzervovanom alebo mrazenom stave.

 

Surová i varená

Plody okry vás dostanú svojou aromatickosťou, vzhľadom a chuťou. Môžete ju jesť surovú, najčastejšie sa však upravuje pečením alebo varením. Hodí sa k mäsu, rybám, do polievok a omáčok. Chutiť vám bude s paradajkami, paprikou, baklažánom či cibuľkou.

 

Plná vitamínov

Okra sa vám bude páčiť aj z hľadiska jej výživných látok. Má nízku energetickú hodnotu a glykemický index, čo vám napomôže pri redukčnej diéte. Pre jej vysoký podiel kyseliny listovej si ju dosýta môžu dopriať tie z vás, ktoré čakáte bábätko. A ak potrebujete posilniť v tomto chladnom počasí svoju imunitu, nadopuje vás vitamínom C.

 

Pozor!

Aby tobolky neboli po varení slizké a mazľavé, varte ich vcelku a krátko. Pomôže tiež niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

 

Gumbo – quiabo - kingombo

Táto zelenina má vo svete mnoho mien. Jej pôvodný názov okra vychádza z nigerského jazyka Igbo. Medzi jej ďalšie mená patrí napríklad gumbo v Španielsku, quiabo v Portugalsku, bhindi v Indii, kingombo v Afrike, ibišek v Čechách.

 

Nutričné hodnoty 100 g okry:

Energia – 31 kcal

Sacharidy – 7,03 g

Bielkoviny – 2 g

Tuky – 0,1 g

Vláknina – 13 %

Vitamín C – 35 %

Vitamín A – 7 %

Vitamín E – 2 %

Vitamín K – 66 %

Vitamín B6 – 11 %

Vápnik – 8 %

Železo – 4 %

Magnézium – 14 %

Kyselina listová – 22 %

 

Zdravotné benefity:

ideálna ako prevencia diabetu

napomáha tráveniu a pri zápche

podporuje zdravé tehotenstvo

udržuje zdravú pokožku

zlepšuje zrak

chráni pľúca

pôsobí preventívne pred rakovinou ústnej dutiny

je výborným antioxidantom

podporuje imunitu

ochraňuje pred infekčnými ochoreniami

pomáha pri problémoch s dýchaním, kašli

posilňuje kosti

 

(ivk)