StoryEditor

Ako zdravo pribrať

01.05.2014, 23:30
Autor:
(dia)(dia)
Nadváha či obezita ide často ruka v ruke s diabetom. Napriek tomu sa nájdu jednotlivci, ktorých trápi opačný problém: ich hmotnosť je príliš nízka.

 

Nadváha či obezita ide často ruka v ruke s diabetom. Napriek tomu sa nájdu jednotlivci, ktorých trápi opačný problém: ich hmotnosť je príliš nízka. Gro informácií o správnom stravovaní sa zameriava práve na zníženie hmotnosti, nie však na jej zvýšenie. Ako má diabetik po úbytku hmotnosti z posledného obdobia zabezpečiť, aby nechudol aj ďalej, ale naopak, vrátil sa k svojej pôvodnej hmotnosti?


Spokojnosť s vlastnou hmotnosťou – to je motivácia, prečo sa niektorí snažia pribrať, keď sa u nich prejaví chudosť a slabosť. Ak máme hovoriť o diabetikoch, najčastejšie sa objavuje chudosť u novozistených pacientov. Dlhodobo neliečená cukrovka mohla u nich spôsobiť stratu telesnej hmotnosti. Čím viac takýto človek jedol, s úmyslom pribrať, tým viac chudol. Neliečili mu cukrovku a príjmom jedla nad rámec glukóza v jeho krvi stúpala. Nemal dostatok inzulínu, aby bol tento zdroj energie prepravený do svalových buniek a do zásob v tele, ale glukóza sa vyplavovala častým močením z tela von. Telo sa zbavovalo nielen energie, ale aj vody. Včasná liečba cukrovky predchádza nežiaducemu chudnutiu, ktoré trápi mnohých diabetikov. Správna skladba stravy, primeraná liečba, to je cesta k splneniu túžby po úprave hmotnosti.

Kedy treba pribrať na hmotnosti?
Okrem pohľadu do zrkadla a podajúcich nohavíc je orientačným ukazovateľom BMI.

Čo je BMI?
Je to skratka z anglického výrazu body mass index, čo je index telesnej hmotnosti. Výpočet BMI nás orientačne informuje o tom, či je naša hmotnosť primeraná, vyššia, alebo nízka. Výpočet je jednoduchý. Aktuálna telesná hmotnosť jedinca sa delí jeho výškou v metroch na druhú (m2).. Výsledok sa posudzuje rozdielne u mužov a žien.
Primeraná hmotnosť muža je pri hodnote BMI 20 – 24,9, v prípade žien je to 19 – 23,9.
Kedy hovoríme o nadváhe? Keď muž má BMI od 25 do 29,9. Nad touto hranicou je už uvedená obezita. O ťažkej obezite mužov svedčí BMI vyššie ako 40. Ženy pri nadváhe dosiahnu výsledok od 24 do 28,9 a diagnóza obezita už platí pre hodnotu nad touto hranicou. O ťažkej obezite vypovedá BMI vyššie ako 39.

Aká hodnota BMI určuje podváhu?
U mužov menej ako 20, v prípade žien menej ako 19.

Sacharidové jednotky pre diabetikov s nízkou hmotnosťou
Koľko sacharidových jednotiek (SJ) na deň môže prijať jedlom diabetik s nízkou telesnou hmotnosťou? Je to individuálne, ale napriek tomu vám ponúkame orientačný výpočet.

Telesná výška (TV) diabetika je napr. 170 cm a telesná hmotnosť (TH) 57 kg, (t. j. BMI 19,7).
Základná energetická potreba, vypočítaná z jeho TH, je 20 – 24 kcal na každý kilogram hmotnosti.
57 kg x 20 – 24 kcal = 1 140 – 1 368 kcal
- pri sedavom zamestnaní o 30 % viac
- pri stredne náročnej fyzickej aktivite o 30 – 50 % viac
- pri náročnej fyzickej aktivite o 50 – 100 % viac (ktorú však pri nízkej telesnej hmotnosti nepredpokladáme)

Berieme do úvahy nenáročný energetický výdaj, malé prechádzky pri stredne rýchlom tempe, vtedy základnú energetickú potrebu zvýšime o 30 – 50 %.
T. j. 1 140 až 1 368 kcal + 50 % = + 570 až + 684 kcal
(1 140 + 570 alebo 1 368 + 684 kcal) = 1 710 až 2 052 kcal

Ak je cieľom nárast telesnej hmotnosti, je potrebné zvýšiť energetický príjem o 500 kcal. 1 710 až 2 052 kcal + 500 kcal = 2 210 až 2 552 kcal predpokladaného energetického príjmu.
Keď chceme vypočítať počet SJ, orientujeme sa na zastúpenie sacharidov v strave diabetika, ktoré tvoria viac ako 50 % energie.
50 % z 2 210 až 2 552 kcal = 1 105 až 1 276 kcal energie v potrave, ktorá je vytvorená zo sacharidov.
1 gram sacharidov vydá 4 kcal.
Energiu, ktorú zabezpečujú sacharidy, delíme číslom 4. Potom 1 105 až 1 276 kcal : 4 kcal = 276 až 319 gramov sacharidov.
Keď vieme, že 1 sacharidová jednotka (SJ) zodpovedá 10 g sacharidov, a porovnáva sa s 10 g glukózy, mohli by sme odpočítať 30 g vlákniny, ktorá sa zabezpečí stravou.
276 g sacharidov - 30 g vlákniny = 246 :10 = 25 SJ
alebo 319 g sacharidov - 30 g vlákniny = 289 :10 = 29 SJ
To v priemere môže zodpovedať pre diabetika s nižšou telesnou hmotnosťou, ktorého uvádzame ako príklad, 27 SJ na deň.

Túto matematiku nemusí diabetik ovládať, lebo počet SJ mu určí ošetrujúci lekár. Najsprávnejší postup je individuálny prístup k diabetikovi, a preto je smerodajný výsledok stravovacej anamnézy. Výsledkom je zistenie, aká je schopnosť diabetika zjesť množstvo jedla v danom čase. Rovnako môže byť úspešná liečba pri 25 SJ na deň, alebo 27 SJ či 29 SJ.

Energiu získanú jedlom tvorí každá živina, ktorú jedlom prijmeme. Tieto živiny zabezpečujú ich potravinové zdroje.
Bielkoviny (B) získame konzumovaním mäsa, mlieka, mäsových a mliečnych výrobkov, vaječného bielka či strukovín. Každý gram bielkovín, obsiahnutých v týchto potravinách, vydá 4 kcal, rovnako 1 gram sacharidov.
Sacharidy (S) získame konzumovaním chleba, zemiakov, ryže, ovocia, strukovín, ale aj mlieka. Sacharidy sú prevažne potraviny rastlinného pôvodu.
Energiu z tukov (T) zabezpečíme príjmom rastlinných a živočíšnych potravín. 1 g tukov zodpovedá až 9 kcal.
Na vysvetlenie treba uviesť, že gramy, ktoré získame zo živín, nemyslíme tak, že 1 gram salámy alebo syra zodpovedá 1 gramu bielkovín. Zloženie každej potraviny má zastúpenie živín, na ktoré upozorňujú energetické tabuľky.

Bielkoviny by mali poskytovať 15 – 20 % z dennej energie, čo pri primeranej hmotnosti jedinca predstavuje cca 1 g na kg hmotnosti.
Tuky by mali byť v strave zastúpené približne 30 % z dennej energie, pričom nasýtené tuky (získané prevažne zo živočíšnych zdrojov) by nemali presiahnuť 7 – 10 %.

Ako zdravo pribrať?
Bezpečný prírastok hmotnosti sa zabezpečí:
• správnou liečbou
• primeranou a pravidelnou stravou
• pohybom na čerstvom vzduchu
• zbavením sa stresu

Zladenie režimu
Inzulínová liečba si vyžaduje, aby diabetici rešpektovali účinok inzulínu a tomu prispôsobili stravovanie. Liečbu určí lekár – diabetológ. Usmerní pacienta o zásadách aplikácie inzulínu a navrhne množstvo jedla po prepočítaní na počet SJ (sacharidových jednotiek). Dávka inzulínu pokryje príjem jedla v danom čase.
Cieľom liečby je dobrá diabetická kompenzácia, ktorá zabezpečí postupný prírastok hmotnosti. Usmernenie o stravovaní priblíži diabetikovi diétna alebo diabetologická sestra.

Primeraná a pravidelná strava
Každému diabetikovi na inzulíne pomáha primeraná a pravidelne konzumovaná strava, dávka inzulínu a k tomu primerané množstvo jedla. V jedle treba počítať SJ a ich množstvo prispôsobiť dávke inzulínu. Stravujeme sa predsa preto, aby sme boli zdraví. Platí to nielen v prípade, keď si dáte za cieľ znížiť nadváhu, ale najmä ak chcete v prípade podváhy nejaké kilogramy nabrať.

Niečo malé na zahnanie hladu
Stravovanie diabetika sa musí prispôsobiť jeho liečbe. Hoci by bolo ideálne zabezpečovať konzumáciu jedla 5-6-krát denne v menších množstvách, pri liečbe inzulínovým analógom (Humalog, Novorapid, Apidra) je potrebné hlavné jedlo dojesť do hodiny.
Keď má diabetik medzi hlavnými jedlami dobrú glykémiu, ale aj napriek tomu pociťuje potrebu niečo zjesť, môže prijať porciu voľnej zeleniny (paradajku, papriku...) a malú porciu nízkotučného syra. Zaženie tak hlad bez toho, aby narušil hladinu glykémie.

V prípade inzulínovej liečby, pri ktorej sa uprednostňuje prerozdelenie stravy na tri hlavné jedlá denne s nutnosťou dojedenia malou porciou jedla do 2 – 2,5 h, diabetológ celodenný obsah SJ rozdelí na požadovaný počet porcií s primeraným obsahom SJ.

Na dosiahnutie vytýčeného cieľa je potrebná kvalitná, chutná a pestrá strava.

Rozpis jedálnička
Ponúkame rozpis jedálneho lístka pre diabetika, ktorého sme uviedli ako príklad, s možnosťou výberu 25, 27 a 29 SJ.
Dobrú kompenzáciu diabetik dosiahne vhodným výberom sacharidových potravín s nižším a nízkym glykemickým indexom.

Príklad jedálneho lístka s obsahom 25 SJ
SJ rozdelené na 3 hlavné jedlá
Raňajky: 8 SJ
Obed: 9 SJ
Večera: 8 SJ

Raňajky: 8 SJ
Nápoj: biela káva alebo pohár mlieka (1 SJ)
Chlebovina: celozrnný chlieb 125 g (5 SJ) alebo 1 grahamový a 1 obyčajný rožok (5 SJ) alebo 100 g konzumného chleba (5 SJ)
Bielkovinová potravina: porcia nemastnej salámy, šunky alebo syra, 50 – 70 g (0 SJ), nátierka zo syra alebo z tofu, sardiniek, tvarohu alebo bryndze (0 SJ). Výber je možné prispôsobiť možnostiam diabetika, jeho časovej alebo finančnej situácii.
Doplnenie:
Porcia džemu bez cukru: 20 g (1 SJ)
Maslo alebo rastlinný tuk: 10 g (0 SJ)
Voľná zelenina: 50 – 100 g paradajky, papriky, reďkovky... (0 SJ)
Ovocie: malá porcia ovocia s podielom 1 SJ.
Je dôležité počítať SJ v jedle a v prípade dobrej glykémie o 2 – 2,5 h po jedle treba zjesť všetko naraz, alebo najneskôr do hodiny. Keď zistíte, že po hlavnom jedle je glykémia opakovane vyššia, prerozdeľte počet SJ určených na hlavné jedlo a jeho malú časť dojedzte neskôr, o hodinu alebo dve. Podmienkou takéhoto prerozdelenia je, že ste si pred ďalším hlavným jedlom namerali uspokojivú glykémiu.
Pri výbere potravín sa orientujte na kvalitný sortiment dostupných potravín s nižším obsahom cholesterolu a nasýtených tukov. Nemali by ste pripustiť, aby vaša snaha získať niekoľko kilogramov navyše poškodila vaše zdravie, ohrozila srdce a cievy.
Pri naberaní hmotnosti platí dvojnásobne, že kvalita je prvoradá, a do kvalitného stravovania tučné produkty nepatria. Ak sa niečo zakazuje konzumovať pri redukčných programoch, neznamená to, že všetko zakázané pre obéznych môže konzumovať ten, kto má nízku hmotnosť.

Obed s obsahom 9 SJ
Predkrm, 1 SJ: napr. tenký obložený chlebíček.
Polievka: ľubovoľná, podľa vlastného výberu, chuti a možností. Napríklad kelová polievka so závarkou (1 SJ), krúpková alebo zemiaková so zeleninou (1 SJ), frankfurtská (1 SJ), kapustová s hubami a zemiakmi (1,5 SJ), fazuľová so zeleninou a zemiakmi (1,5 SJ), hrášková so závarkou (1,5 SJ), fazuľková polievka nakyslo (1,5 – 2 SJ), polievka z riedkych kostí so zeleninou a s jednou lyžicou závarky (0,5 SJ), hovädzia alebo slepačia polievka s dvomi lyžicami uvarených rezancov (1 SJ) a mnoho iných, v ktorých budeme podľa hustoty polievky v tanieri počítať SJ (0,5 – 1,5 SJ).
Chlieb k polievke: 20 g (1 SJ).
Hlavné jedlo: mäsitý pokrm, ale vhodné je aj jedlo bez mäsa.
Porcia mäsa: (80 g) chudé bravčové, hovädzie, teľacie, kurča, králik, chudá zverina, ryby... (0 SJ).
Technologická úprava a použité suroviny na prípravu hlavného jedla určujú, či započítame porciu bielkovinovej potraviny ako pol, alebo celú 1 SJ. Ovplyvňuje to množstvo použitej múky alebo inej škrobovej prísady, mlieko alebo započítateľná zelenina použitá pri príprave hlavného jedla.
Bezmäsité jedlo pripravené z inej ako živočíšnej bielkovinovej potraviny. Môže to byť tofu (100 g/0 SJ), prípadne sójové výrobky ako kocky alebo plátky (porcia 20 g zodpovedá pol SJ), alebo zeleninový pokrm so syrom a pod.
Príloha k hlavnému jedlu 3 SJ: varené zemiaky, 6 lyžíc (200 g), alebo 6 lyžíc nelúpanej naturálnej dusenej ryže (135 g), alebo 6 lyžíc uvarených cestovín (135 g), alebo 3 tenké plátky knedlí (75 g). Prílohu môžeme nahradiť aj chlebovinou. Vďaka obsahu vlákniny je najvhodnejší celozrnný chlieb. Pravidelné vyprázdňovanie je rovnako dôležité aj pre diabetikov, ktorí sa snažia o zvýšenie telesnej hmotnosti.
Zelenina s obsahom 0 – 1 SJ.
Paradajkový alebo karfiolový šalát, prípadne šalát z inej voľnej zeleniny, 0 SJ.
Mrkvový šalát alebo šalát z varenej cvikle 1 SJ.
Porcia ovocia na doplnenie počtu SJ s obsahom 1 SJ – malé jablko, pomaranč, hruška alebo 3 slivky.

Večera: 8 SJ
Pri počítaní SJ postupujeme rovnako ako pri obede. Je potrebné zabezpečiť požadovaný počet SJ na dávku inzulínu.
Pri príprave večere bez tmavého mäsa si môžete pochutnať na karbonátke z rybieho filé (> 0,5 SJ) so zemiakovým a cibuľovým šalátom (2 lyžice zodpovedajú 1 SJ), alebo si pripraviť rezance s tvarohom (2 lyžice zodpovedajú 1 SJ).
Náročnejšie na prípravu, ale obľúbené, sú strapačky s tvarohom (2 lyžice/80 g je 1 SJ; veľkosť porcie prispôsobíme k počtu SJ) a k tomu pohár mlieka (200 ml, 1 SJ).
Vhodný je aj fazuľový guláš so sójovými kockami (2 SJ), alebo fazuľový guláš s lečom (2 SJ) a krajcom celozrnného chleba (75 g, 3 SJ), alebo špagety so zeleninou (za hrsť uvarených špagiet, 180 g zodpovedá 4 SJ) a na zeleninu pripočítame 1 SJ.
Počítajte si SJ v jedle a množstvo jedla prispôsobte tak, aby večera mala v tomto prípade 8 SJ.
Podobne si môžete zostaviť jedálny lístok s vyšším obsahom SJ podľa odporučenia vášho lekára.

Príprava pokrmov
Technologická úprava pokrmov nemá obmedzenie, ak vás netrápia iné pridružené zdravotné problémy a tráviace ťažkosti. Diabetik sa stravuje rovnako ako ktorýkoľvek zdravý človek.
Z technologických postupov môžete zvoliť varenie, dusenie, pečenie a občas aj vysmážané pokrmy. Vhodné je, keď svoju kuchyňu vybavíte riadom, ktorý zamedzí zbytočnému prepaľovaniu tukov.
Zahusťovať pokrmy môžete podľa potreby múkou, rozvareným zemiakom alebo prepasírovanou zeleninou. Príležitostne môžete použiť aj ovsené vločky, alebo ich preosiatu časť, ako sme vám nedávno na stránkach Diabetika radili. Ovsené vločky sú vhodné na prípravu chutných raňajok a polámaná, preosiata časť zahustí polievku, alebo ju môžete pridať do zeleninového pudingu a pod.

Počítanie SJ sa mnohým javí ako zložitá matematika, nie je to však o matematike, ale o dobrej glykémii. Kto neskúsil na vlastnej glykémii, aké je potrebné počítať SJ v jedle, ten neverí.

Pohyb na čerstvom vzduchu
Aj pohyb patrí do režimového programu dňa. Pacienti v nízkou telesnou hmotnosťou by však mali vylúčiť namáhavé fyzické aktivity. Prospešný je pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu alebo nenáročné cvičenia, ktoré neunavia, ale zlepšia kondíciu a náladu. Zbavia vás stresu, ktorý neprospieva nikomu. Prinesú radosť zo života, dobrej glykémie a z každého deka na osobnej váhe pri kontrole hmotnosti.

Nezabudnite!
Pomer medzi príjmom a výdajom energie by mal zodpovedať vášmu cieľu. Ak potrebujete zvýšiť svoju telesnú hmotnosť, je nutný vyšší príjem jedlom a nižší výdaj pohybom.
Dodržiavajte pri tom pitný režim vhodnými neenergetickými nápojmi, alebo zrieďte 100 % ovocný či zeleninový džús minerálkou v pomere 1 : 1.

Zdravie naberá na dôležitosti
Je potešiteľné, že v poslednom čase sa čoraz viac ľudí zaoberá otázkou správnej výživy. Poznanie, že strava ovplyvňuje psychické a fyzické zdravie, nás núti zaoberať sa jedlom, ktoré zasýti, poteší a zlepší náladu. Každému diabetikovi k jedlu, ktoré mu prinesie úžitok, želám dobrú chuť.
Posledný mesiac v roku patrí vianočným sviatkom, súčasťou ktorých sú tradičné vianočné darčeky. Mojím želaním je, aby si diabetici našli pod vianočným stromčekom darček, o ktorý sa pričinili sami. Ak je cieľom zdravé zvýšenie hmotnosti, želám stúpajúcu krivku hmotnosti.
Šťastné Vianoce!

Mária Štefáková
diétna sestra NEDÚ, n. o., Ľubochňa

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-21 20:07:30 - Feat.: 0 - Title: Ázijské ceny berú Európanom prácu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 18:38