27.10.2015, 00:31

Karambola vašu glykémiu pre nízky obsah cukrov takmer nerozkolíše

Karambola, chuťou pripomínajúca egreše má len okolo 30 kalórií, zásobí vás vitamínom C a vašu glykémiu pre nízky obsah cukrov takmer nerozkolíše.

Karambola vašu glykémiu pre nízky obsah cukrov takmer nerozkolíše
Oválne ovocie s piatimi až šiestimi cípmi, vďaka ktorým vyzerá v priereze ako hviezda, pochádza z Malajského poloostrova. Jedlá je nielen dužina, ale aj mierne vosková koža. Dreň jantárovej farby je osviežujúca, šťavnatá, sladkokyslá, krehká, pevná a voňavá ako jazmín. Konzistenciou sa podobá na hrozno. Hviezdne ovocie je zrelé vtedy, keď má žltú farbu, prípadne aj s hnedými ryhami na okrajoch.

 

Pozor!

Nezrelé karamboly obsahujú veľa kyseliny šťavelovej, ktorá nie je vhodná pre ľudí s obličkovými ťažkosťami alebo pri žalúdočných vredoch.

 

Do šalátov

Karambola sa hodí na dochutenie ovocných šalátov, dezertov, krémov či zmrzliny. V Austrálii ju pridávajú do džemov, v Číne ju dusia s rybami, v Thajsku ju varia spolu s krevetami, na Filipínach ju využívajú ako korenie.

 

Blahodarné účinky:

podporuje zdravý spánok

bojuje proti rakovine

zvyšuje plodnosť

posilňuje imunitný systém

znižuje horúčku

pomáha pri močových ťažkostiach

zmierňuje nevoľnosť

znižuje hladinu cholesterolu

eliminuje voľné radikály

 

Energetická hodnota 100 g: 150 kJ, 31 kcal

 

Nutričné hodnoty 100 g karamboly:

Sacharidy – 6,73 g

Bielkoviny – 1,04 g

Tuky – 0,33 g

Vláknina – 2,8 g

Vitamín C – 34,4 mg

Vitamín A – 61 IU

Sodík – 2 mg

Vápnik – 3 mg

Železo – 0,08 mg

Magnézium – 10 mg

Zinok – 0,12 mg

 

Tropické smoothie

Potrebujete 1 karambolu, 1 papáju, ¼ šálky kokosu, polovičku ananásu, 1 kokosový alebo vanilkový jogurt.

Všetky ingrediencie rozmixujte dohladka. Okamžite podávajte.