30.12.2020, 13:00

Aby peniaze v novom roku neuleteli...! Výborne novoročné recepty

Na Slovensku sa doteraz udržiava stará povera, že sa na novoročnom stole nesmie objaviť žiadna hydina, ktorá lieta, pretože v novom roku by sa rozletel aj všetok majetok. Šťastie prináša prasiatko, teda bravčové mäsko. Vhodná je aj šošovica, ktorá symbolizuje peniaze.

SKRV06022_2B-37722
Zdroj: Kulinárni studio MAFRA

Bravčová panenka a ragú z hlivy

Suroviny

800 g bravčovej panenky
100 g slaniny
4 lyžice hrubozrnnej horčice
600 g zemiakov
soľ
mleté čierne korenie
rastlinný olej

Suroviny na ragú

300 g hlivy ustricovej
1 červená cibuľa
1 lyžica masla
50 ml bieleho vína
100 ml smotany 33 %
2 lyžice petržlenovej vňate

Postup

1. Mäso očistíme, osolíme a okorením. Plátky slaniny potrieme horčicou a pevne obalíme celú panenku.

2. Zemiaky umyjeme a nakrájame aj so šupkou na tenké plátky, ktoré pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a vyskladáme vedľa seba na plech. Pečieme pri 190 stupňoch Celzia asi 15 minút.

3. Na rozpálenú panvicu nalejeme dve lyžice oleja a opečieme na ňom zo všetkých strán panenku zabelenú v slanine. Potom ju dáme dopiecť do rúry k zemiakom asi na 8 minút. Pre kontrolu môžeme pri pečení mäsa použiť teplomer. Teplota by nemala presiahnuť 56 stupňov Celzia. Upečené mäsko necháme pred krájaním odpočinúť na teplom mieste ešte asi päť minút.

4. Hlivu očistíme a natrháme na rezančeky široké asi jeden centimeter. Do panvice, v ktorej sme opekali panenku, pridáme maslo a speníme na ňom cibuľu pokrájanú na mesiačiky. Hlivu zľahka opečieme. Zmes zalejeme vínom a varíme, kým sa polovica neodparí. Potom pridáme smotanu a krátko povaríme. Osolíme, okoreníme a nakoniec ozdobíme vňaťou.
5. Mäso nakrájame na kúsky hrubé približne 2 centimetre a podávame spolu s ragú a zemiakmi.

Čas prípravy 40 minút

Bravčové pečené s mrkvou a hubami

SKRV06023_2B-38353
Zdroj: Kulinárni studio MAFRA

Suroviny
800 g bravčovej pečienky
400 g mladej mrkvy
200 g zmesi húb
600 g zemiakov
soľ
mleté čierne korenie
60 g masla
cibuľa
slnečnicový olej
čerstvý rozmarín

Postup

1. Mäso zviažeme povrázkom, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na masle. Potom mäso preložíme do zapekacej misy, podlejeme vodou a pečieme pri 170 stupňoch Celzia.

2. Medzitým nakrájame cibuľu, mrkvu, huby a opekáme ich na masle asi tri minúty. Dochutíme soľou, korením a pridáme do zapekacej misy k mäsu. Spolu pečieme asi 80 minút.

3. Zemiaky umyjeme, dáme na plech, osolíme a pokvapkáme olejom. Pečieme ich v rúre spolu s mäsom asi 45 minút.

4. Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame so zeleninou, s hubami, čerstvým rozmarínom a pečenými zemiakmi.

Čas prípravy 100 minút


TIP
Huby – malý zázrak pre naše zdravie
Obsahujú celú zbierku vitamínov skupiny B, minerálne látky ako horčík, vápnik, draslík, selén, železo či sodík a zinok. Majú posilňujúci účinok na imunitu, srdce aj cievy, sú vhodné ako prevencia proti rakovine. Hliva je tiež známa svojimi antibiotickými účinkami.

Šošovicový šalát s klobáskou

SKRV06024_7A-6371
Zdroj: Kulinárni studio MAFRA

Suroviny
300 g šošovice
200 g klobásy
1 zväzok mladej cibuľky
3 lyžice olivového oleja
100 g sterilizovaných uhoriek
3 lyžice octu
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
štipka mletej papriky
2 strúčiky cesnaku
1 čili papričku
80 g valeriánkový šalát

Postup

1. Šošovicu preberieme, prepláchneme a uvaríme domäkka. Hotovú scedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a dáme do šalátovej misy.

2. Uvaríme klobásu a aby neoschla, necháme ju vychladnúť vo vode, v ktorej sa varila. Mladú cibuľku nasekáme, polovicu speníme na oleji. Tiež necháme vychladnúť.

3. Do šalátovej misy k šošovici pridáme pokrájané uhorky, čili papričku, nakrájanú klobásu, orestovanú (aj s olejom) aj surovú cibuľku. Ochutíme soľou, cukrom, octom a všetko dobre premiešame.

4. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a šalát necháme na chladnom mieste. Pred podávaním môžeme dozdobiť lístkami valeriánky alebo inými druhmi šalátu.

Čas prípravy 45 minút

TIP
Šošovica prinesie peniaze aj zdravie
Okrem toho, že na Nový rok symbolizuje peniaze, pomáha hlavne pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, udržiava cievy priechodné. Keďže rýchlo zasýti, je vhodná aj pri rôznych diétach.

Recepty boli uverejnené v časopise Rytmus života VARÍME 06/2020