10.10.2020, 09:35

Pochutnajte si! Baklažánová nátierka

Baklažán, rovnako ako mnoho iných druhov zeleniny, je výborným zdrojom vlákniny, nevyhnutným prvkom každej vyváženej stravy. Upravuje trávenie, zlepšuje zdravie kostí, funkcie mozgu a bráni krvácaniu z ciev. Pomáha tiež bojovať proti málokrvnosti.

Pochutnajte si! Baklažánová nátierka
Zdroj: Pixabay


(4 porcie)

Suroviny:


500 g baklažánu
10 g cesnaku
100 g uvareného cícera (resp. z konzervy v slanom náleve)
30 g sezamových semienok
30 g citrónovej šťavy
30 g panenského olivového oleja
1 KL červenej papriky
1 PL mletej rasce
20 g petržlenovej vňate
himalájska soľ

Postup:


1. Baklažán nešúpeme, rozkrojíme na polovicu, mierne osolíme a necháme asi 30 min stáť, aby pustil šťavu.
2. Osušíme, ochutíme mletou paprikou, pofŕkame troškou olivového oleja a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180 °C približne na 20 – 25 min.
3. Sezamové semienka premyjeme a nasucho na miernom ohni na panvici chvíľku opražíme, kým nezačnú voňať. Potom ich v mažiari s troškou soli rozdrvíme.
4. Dužinu z baklažánu vyškrabeme zo šupky a spolu s cícerom, cesnakom, rozdrveným sezamom, petržlenovou vňaťou rozmixujeme.
5. Dochutíme podľa potreby a chuti soľou, šťavou z citróna, rascou a červenou paprikou.
6. Podávame s čerstvou sezónnou zeleninou alebo ako nátierku na chlieb (nie je súčasťou výpočtu).

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
kcal 180/754 kJ, 5,2 g bielkoviny, 12 g tukov a asi 1 SJ

autor: Katarína Langová a Mária Štefáková