26.09.2020, 09:00

Tofu s duseným špenátom a obilninami. Obed s 5 sacharidovými jednotkami

Špenát je pre diabetikov ako stvorený. Znižuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivosť na inzulín a odbúrava tuk. Tofu zas posilňuje cievne steny a zvyšujú ich elasticitu.

Tofu s duseným špenátom a obilninami. Obed s 5 sacharidovými jednotkami
Zdroj: Pixabay


(2 porcie)

Suroviny:


200 g bieleho tofu
400 g špenátu
200 g čerstvej zeleniny alebo šalátu
60 g pšena
60 g pohánky
20 g panenského olivového oleja
20 g sezamových semienok
karí korenie
nerafinovaná soľ

Postup:


Tofu nakrájame na kocky. Z 1 PL olivového oleja, karí korenia a soli vytvoríme pác, v ktorom tofu marinujeme. Po odstátí (min. 2 hod.) restujeme na zvyšku olivového oleja. Pšeno a pohánku osobitne uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Môžeme variť aj s obľúbeným korením. Špenát krátko povaríme, osolíme a zmiešame so sezamovými semienkami. Keď máme obilniny, tofu a špenát uvarené, podávame teplé s čerstvou alebo naparenou sezónnou zeleninou či so šalátom (napr. reďkvičkou, brokolicou, poľníčkom, cviklou).

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
477 kcal/1 995 kJ, 25,5 g bielkovín, 20,6 g tukov a 5 SJ

Katarína Langová a Mária Štefáková