25.08.2020, 08:00

TIP na chutný pokrm: Zelená polievka zo špargle a hrášku má len jednu sacharidovú jednotku

Špargľa znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom. Minerály v špargľovej šťave z nej robia dôležitú potravinu pre diabetikov.

TIP na chutný pokrm: Zelená polievka zo špargle a hrášku má len jednu sacharidovú jednotku
Zdroj: Pixabay


(4 porcie)

Suroviny:


400 g zelenej špargle
200 g zeleného hrášku
80 g jarnej cibuľky
40 g mladého cesnaku
30 g petržlenovej vňate alebo koriandra
15 g masla
20 g sezamových semiačok
5 g tekvicového oleja
štipka muškátového orieška
mletá červená paprika
himalájska soľ

Postup:


1. Hrášok vylúskame. Zelenú špargľu ošúpeme a nakrájame na 2-3 cm kusy.
2. Mladý cesnak s vňaťou a jarnú cibuľku nakrájame na malé kúsky.
3. Na masle krátko orestujeme cibuľku, cesnak, pridáme na špargľu a vylúskaný hrášok.
4. Osolíme, ochutíme troškou mletého muškátového orieška, červenou paprikou a zalejeme vriacou vodou.
5. Prikryté varíme a po 10 minútach pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo koriander. Varíme približne 15 minút.
6. Sezamové semiačka prepláchneme vo vode a na panvici ešte mokré bez tuku chvíľku opekáme, kým nezačnú voňať.
6. Po dovarení polievku rozmixujeme. Každú porciu pri servírovaní dozdobíme sezamom a pridáme pár kvapiek tekvicového oleja (možno vynechať).

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
139 kcal/579 kJ, 5,8 g bielkovín, 7,5 g tukov a cca 1 SJ

Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková