17.07.2020, 09:00

Kapustová polievka a zemiakové placky - ideálna voľba aj pre cukrovkárov

Zemiaky a kapusta sú ideálnou voľbou v jedálnom lístku diabetikov. Zemiaky obsahujú komplexné uhľohydráty, ktoré sa na glukózu premieňajú veľmi pomaly a nespôsobujú tak náhle zmeny v hladine krvnej glukózy. Čerstvá kapusta zvyšuje obranyschopnosť organizmu najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C a mnohých ďalších látok (vitamín B, vápnik, horčík).

Kapustová polievka a zemiakové placky - ideálna voľba aj pre cukrovkárov
Zdroj: Pixabay

Placky so zemiakmi a s jarnou cibuľkou
/2 porcie/

Suroviny:
2 suché pšeničné placky (pitta) alebo 2 zemiakové lokše (1 ks = asi 60 g)
300 g zemiakov
100 g jarnej cibuľky
15 g masla (1 PL)
3 dl kefíru
himalájska soľ
celá rasca
sladká paprika

Postup:
1. Zemiaky uvaríme v šupke s troškou soli a 1 KL rasce.
2. Zlejeme, ošúpeme a popučíme. Pridáme trošku soli, maslo, mletú sladkú papriku a nasekanú jarnú cibuľku. Premiešame.
3. Pšeničné placky alebo zemiakové lokše nasucho zohrejeme na panvici a naplníme plnkou zo zemiakov.
4. Podávame s kefírom, napr. ako ľahkú večeru.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 352/1 472 kJ, 9,6 g bielkovín, 13,1 g tukov, asi 5 SJ

Kapustová polievka
/4 porcie/

Suroviny:
300 g bielej kapusty
150 g mrkvy
150 g zemiakov
50 g jarnej cibuľky
15 g panenského olivového oleja
himalájska soľ
mletá rasca
kôpor

Postup:
1. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska, ostatnú zeleninu a zemiaky na malé kocky, kapustu na rezančeky.
2. Na rozohriatom olivovom oleji chvíľu restujeme všetku zeleninu, osolíme, ochutíme rascou a zalejeme vriacou vodou. Varíme približne 20-25 minút.
3. Po uvarení dochutíme kôprom.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 81/340 kJ, 2,4 g bielkovín, 3,7 g tukov, asi 1 SJ

Recepty pripravila Katarína Langová a Mária Štefáková