06.03.2020, 08:00

Pečené bravčové s brusnicami

Brusnice sú považované za superpotravinu. Sú účinné pri zápale močového mechúra a obličiek, znížujú hladinu cholesterolu a pomáhajú stabilizovať rytmus srdca. Recept na 4 porcie.

Pečené bravčové s brusnicami
Zdroj: Dreamstime.com

Suroviny:


500 g bravčového mäsa
100 g brusníc
15 g panenského olivového oleja
20 g cesnaku
800 g zeleniny (napr. mrkva, paštrnák, brokolica)
nerafinovaná soľ
farebné korenie
šťava z citróna

Postup:


Mäso očistíme, prešpikujeme cesnakom, osolíme a ochutíme čerstvo mletým farebným korením. Pofŕkame olivovým olejom, dáme do uzatvárateľnej zapekacej misy, podlejeme vodou a dáme piecť pri 180 °C cca na 1 hodinu. Na posledných 15 minút odokryjeme, vrch posypeme brusnicami a dopečieme.

Zeleninu osobitne naparíme nad osolenou vodou a podávame k mäsu ako prílohu. Mäso môžeme podľa chuti pokvapkať šťavou z citróna.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
383 kcal/1599 kJ, 26,8 g bielkovín, 23,4 g tukov a cca 1,5 SJ

Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková