Keď sa povie indická kuchyňa každý z nás si ako prvé predstaví karí korenie, ktorým je indické jedlo preslávené. India, to však nie je iba karí, ale mnoho iných zmesí korenín a chutí. Jedlo býva dochutené pre nás exotickým korením ako je karí, kardamon, kurkuma, garam masala, kašmírske čili korenie, koriander či rímska rasca. Vzhľadom k tomu, že rozloha Indie je obrovská, sú medzi kuchárskymi zvykmi v jednotlivých regiónoch značné rozdiely. Indická kuchyňa je kuchyňou rôznych etnických a náboženských skupín, preto je veľmi ťažké charakterizovať ju ako jeden celok. Hlavným rozdielom v rámci indickej kuchyne je odlišnosť medzi kuchyňou severnej a južnej Indie. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že obe sú charakteristické množstvom korenia. Jedlo zo severnej kuchyne je menej štipľavé, zatiaľ čo, to na juhu poriadne vyštípe už pri prvom súste.Pixabay
StoryEditor

Recept: Kuracie karí

16.01.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Kari je zmes viacerých druhov ostrého korenia najmä indického pôvodu používaná na prípravu pokrmov.

/4 porcie/

Suroviny:


300 g kuracích pŕs
150 g tekvice
300 g ošúpaných paradajok
40 g cibule/jarnej cibuľky
5 g cesnaku
15 g panenského olivového oleja
50 g bieleho jogurtu
čili paprička podľa chuti
zázvor
karí
nerafinovaná soľ
čierne korenie
čerstvý koriander alebo petržlen

Postup:


1. Na rozohriatom olivovom oleji restujeme nadrobno nasekanú cibuľku a cesnak.
2. Pridáme na kocky nakrájané mäso, nasekané paradajky a nakrájanú tekvicu.
3. Ochutíme soľou, karí, zázvorom, čerstvo mletým čiernym korením.
4. Zalejeme vriacou vodou a necháme dusiť do mäkka.
5. Po dovarení k mäsu primiešame jogurt a nasekaný koriander/petržlen.
6. Podávame s malou porciou dusenej jazmínovej ryže (započítať do počtu SJ).


Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 166/695 kJ, 24,1 g bielkovín, 5,1 g tukov, asi 0,5 SJ

Recepty pripravili: Katarína Langová a Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 11:01