14.12.2019, 08:00

Avokádová nátierka

Avokádo, ktoré má vysokú biologickú hodnotu. Pomáha cukrovkárom udržiavať hladinu glykémie, taktiež znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov. Recept na dve porcie.

Avokádová nátierka
Zdroj: Pixabay

Suroviny:

  • 100 g zrelého avokáda
  • 5 g cesnaku (príp. podľa chuti)
  • nerafinovaná soľ
  • 15 g sezamových semiačok
  • mletá rasca
  • ražný chlieb – do počtu SJ
  • čerstvá sezónna zelenina

Postup:


1. Zrelé ošúpané avokádo vidličkou popučíme.
2. Pridáme nastrúhaný alebo prelisovaný cesnak.
3. Ochutíme jemne soľou, mletou rascou a sezamom.
4. Premiešame a necháme chvíľu v chladničke vychladnúť.
5. Podávame s kúskom ražného chleba a čerstvou sezónnou zeleninou.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie nátierky:
Kcal 153/639 kJ, 2,8 g bielkovín, 14,9 g tukov, 0 SJ

Autor: Katarína Langová a Mária Štefáková