Mrkvový šalát s arašidmirungo.idnes.cz
StoryEditor

Sacharidové jednotky na tanieri. Deti v školskej jedálni (2. časť)

09.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ako sa môže mladý diabetik stravovať v školskej jedálni a nemať problémy s glykémiou? Spolu s ostatnými spolužiakmi môže využiť jedlo pripravované v jedálni na daný deň. Starší diabetici sú odkázaní na seba.


Už sa nespoliehajú na matku, ktorá im jedlo pripravila a naložila na tanier. Aj v takýchto podmienkach je možnosť zorientovať sa v pripravovaných jedlách a odhadnúť počet SJ v jedle na svoju dávku inzulínu. Snažiť sa zjesť z porcie na tanieri len toľko, koľko môže. Keď sa na obed pripravujú parené buchty, dukátové buchtičky alebo iné sladké jedlo, diabetik vie, že v takom prípade si má pripraviť náhradné jedlo.

Zo sladkého jedla by sa nenajedol, lebo do svojho počtu SJ môže zjesť zo sladkého jedla len malú porciu, ktorá by ho nezasýtila a ešte spôsobila problém s glykémiou. Lebo nie je SJ ako iná SJ, napríklad s vlákninou a s porciou zeleniny. Na spresnenie, 1 parená buchta zodpovedá asi 3 SJ, a to by diabetika 2 buchty za 6 SJ nezasýtili. Pomáhajú mu informácie o plánovanom jedálnom lístku, ktorý je v predstihu k dispozícii na celý týždeň, a podľa toho sa môže zariadiť.

Uvediem príklad, ako si môže diabetik upraviť jedálny lístok sám, alebo má možnosť ho doručiť elektronicky svojej poradkyni – asistentke výživy, ktorá mu na začiatku zavádzania SJ do praxe pomôže radou a usmernením. Malému školákovi – diabetikovi, ktorý sa stravuje v školskej jedálni, sleduje jedálny lístok rodič, ktorý tiež môže využiť podľa potreby spoluprácu odborníka na výživu a spolu s nim zvládnuť glykémie a stravovanie svojho potomka.

Príklad, keď diabetik má prijať na obed jedlo s obsahom 5 SJ


Poznámky pre diabetika alebo rodiča malého školáka sú doplnené, upravené zmeny a doplnený počet SJ.
Ešte malá rada: vhodná je konzultácia s vedúcou jedálne, prostredníctvom triedneho učiteľa a so súhlasom riaditeľa školy. Predpokladá sa pochopenie, ústretovosť a snaha personálu pomôcť, čo zohráva veľkú úlohu, lebo rodič má dobrý pocit, že o jeho dieťa je vhodne postarané aj mimo domova.

Upravený jedálny lístok z nemenovanej školskej jedálne na 5 SJ.

PONDELOK
Polievka rybacia so zeleninou a zemiakmi 250 ml (1 SJ)
Halušky so syrom 210 g (3 SJ)
Mlieko 200 ml (1 SJ)

UTOROK
Polievka zeleninová s malou závarkou cestovín 250 ml (0,5 SJ)
Dusený bravčový rezeň (0,5 SJ) (šťava je zahustená múkou)
Zemiaková kaša (3 SJ) – 195 g (6 lyžíc)
Mrkvový šalát s citrónom (1 SJ)
Čaj s citrónom – nápoj s cukrom – nepiť!

STREDA
Polievka kyslá zemiaková s vajíčkom 250 ml (1 SJ)
Hovädzí guláš (1 SJ)
Dusená ryža (3 SJ) – 135 g (6 lyžíc)
Ovocný sirup na báze fruktózy – piť radšej vlastný nápoj z termosky.

ŠTVRTOK
Polievka karfiolová s krupicovými haluškami 250 ml (1 SJ)
Kuracie prsia dusené s brokolicou asi 1 SJ
Varené zemiaky (3 SJ) – 192 g (6 lyžíc)
Stolová voda 0 SJ
V ponuke je aj ovocie: jablko (1 SJ) – ale zjesť ho až na olovrant

PIATOK
Polievka hrachová s krúpami 250 ml (1 SJ)
Cestovina so syrovou omáčkou (cestoviny 135 g (3 SJ), omáčka 1 SJ)

Začiatočníkmi diabetického stravovania môžu byť aj starší diabetici, ktorí sú zamestnaní. Počas obeda navštevujú reštauráciu a objednávajú si obed z ponuky jedálneho lístka. Majú možnosť vlastnej voľby jedla a uviesť pri objednávaní jeho množstvo. Ponuka v jedálnom lístku zahŕňa široký sortiment teplého a studeného predjedla, polievok, hlavné jedlá na objednávku alebo denné menu.

Ponuka denného menu v nemenovanej reštaurácii a počítanie SJ pri obede
Diabetik, hosť, ktorého uvádzam ako príklad, si vybral jednoduché jedlo a v množstve, ktoré splní jeho požadovaný počet SJ na dávku inzulínu.

Množstvo Objednávka jedla
300 ml Mäsový vývar s cestovinou (0,5 – 1 SJ podľa hustoty)
130 g Prírodné kuracie prsia na šampiňónoch (0,5 SJ)
200 g Varené zemiaky (asi 3 SJ)
150 g Paradajkový šalát 0,5 SJ (keďže je nálev dochutený cukrom)


Obed diabetika zasýti a keď prišiel do jedálne s dobrou glykémiou, môže očakávať aj dobrú glykémiu po jedle, keď počet SJ v porcii obeda bol prispôsobený liečbe.

Zodpovedný prístup pri stravovaní a počítanie SJ v jedle pomôže diabetikovi postupne si osvojiť tento spôsob stravovania a považovať ho za samozrejmosť. Vie, že je to spôsob, ako predchádzať diabetickým komplikáciám alebo ich vznik aspoň oddialiť.


Znižovanie komplikácií ochorenia je priamo úmerné zvyšovaniu odbornej vyspelosti konkrétnych diabetikov a členov ich rodín. Dôležitá je aj skutočnosť, že diabetik si je vedomý toho, že sa aktívne zapája do procesu svojej liečby, ale že tým aj preberá zodpovednosť za svoje zdravie.

Mária Štefáková
edukačná diétna sestra NEDÚ, n. o., Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 20:04