Patrí medzi najbežnejšie používané druhy zeleniny. Pre mnohých obyčajná cibuľa, avšak skrýva v sebe bohatstvo - vysoký obsah vitamínov C, zinku a železa. Spolu s cesnakom bola odpradávna využívaná ako prírodné antibiotikum. Hoci sa chuť líši v závislosti od typu, všetky cibule majú len veľmi málo kalórií - jedna stredná cibuľa (110 gramov) má približne 44 kalórií.Pixabay
StoryEditor

Cibuľa kuchynská – prečisťuje dýchanie, hojí rany

28.04.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
So zväzkom cibule na krku sa vraj nemusíme báť pekelných bytostí. Takto sa hovorí o cibuli v Anglicku. Povera? Možno, ale ako sa ďalej uvádza v anglickej encyklopédii bylín, určite sa kontaktu s „druhým brehom“ vyhneme omnoho dlhšie, ak budeme používať cibuľu. Zdravšiu bylinu, ako je cibuľa, určite nevymyslíme.


V ostatnom čase sa veľa píše o rôznych cudzokrajných druhoch zeleniny a ovocia a reklama ich často vyzdvihuje tak, ako keby sme bez nich ani neprežili. Pritom to, čo máme doma, nám bohato postačuje. Jedným z takýchto nenahraditeľných druhov zeleniny je cibuľa, najrozšírenejšia aromatická požívatina. Aj u nás bol známy slogan „Bez cibule neuvaríš...“

Túto pravdu objavili už naši dávni predchodcovia a cibuľa, rovnako aj cesnak, sú asi jedny z prvých kultúrnych rastlín sprevádzajúcich človeka od najstarších dôb. Prvý raz si cibuľu všimli asi v stredoázijských stepiach, ale ktorá to bola, sa už nepodarí zistiť. Súčasnú cibuľu kuchynskú už poznáme len ako kultúrnu rastlinu. Používali ju Sumeri, Egypťania, Rimania, Kelti a ďalšie národy vtedajšej Európy.

Dnes sa cibuľa pestuje vo všetkých krajinách sveta a vo všetkých zemepisných šírkach. Koncom minulého storočia sa s pestovaním na 1,6 milióna hektárov a produkciou takmer 20 miliónov ton stala treťou najviac pestovanou zeleninou na svete.

Cibúľ je viac druhov

Svetová obľuba nie je len záležitosťou jedného druhu rodu Allium. Cibúľ je viac, ale na prvom mieste je cibuľa kuchynská. Ešte v stredoveku sa do Európy dostala cibuľa šalotka. Na rozdiel od cibule kuchynskej má ostrejšiu chuť, tiež má viacero podôb a je vytrvalá nielen na záhone, ale aj čo do skladovateľnosti. Iným druhom cibule je cibuľa zimná, ktorá je neobyčajne odolná voči mrazu. Vytvára len malé, valcovito pretiahnuté cibule s početnými vedľajšími cibuľkami, takže má vzhľad trsu. Pestuje sa pre listy, ktoré sa môžu konzumovať po celý rok, pretože nezamrznú. Majú jemnú chuť a neobyčajne vysoký obsah vitamínov (vitamín C až 15-krát viac ako bežná cibuľa).

Osobitná odroda tejto cibule vytvára na lodyhe namiesto kvetov mnoho pacibuliek až v niekoľkých „poschodiach“, ktoré sa konzumujú najčastejšie naložené do octu. Ďalším známym druhom cibule je perlovka – jemná drobná cibuľka, ktorá sa tiež môže nakladať do octového nálevu aj s ďalšími prísadami (kapary, estragon, korenie, cesnak, bobkový list a i.).

Cibuľa je dvojročná rastlina (kvitne v druhom roku), ktorá vytvára charakteristickú „cibuľu“, zloženú z dužinatých vrstiev. Obsahuje podobne ako cesnak mnoho fytoncídov, vitamínov, enzýmov, silice, flavonoidy, aliín so silným bakteriostatickým účinkom a ďalšie užitočné látky. Z minerálnych látok sú dôležité draslík, vápnik, fosfor, železo, síra a iné. Cibuľa podporuje činnosť žalúdka a čriev, pečene i žlčníka. Upravuje aj črevnú mikroflóru a priaznivo ovplyvňuje aj činnosť štítnej žľazy.

Pomáha  aj pri uštipnutí hmyzom

Prečisťuje dýchacie, tráviace i močové ústroje (má močopudné účinky), hojí rany, dobre pomáha proti chrípke a nachladnutiu aj pri zápale v krku. Obsah glukokinínov znižuje podobne ako cesnak hladinu cukru v krvi, preto sa úspešne využíva u diabetikov. Čerstvá šťava s medom prospieva pri zápale priedušiek. Zvonka osoží pri uštipnutí hmyzom (včelou, osou a pod.). Cibuľová šťava je dobrým prostriedkom proti vypadávaniu vlasov a na odstránenie bradavíc. Cibuľa je často súčasťou homeopatických liekov proti astme, bronchitíde, reume, sennej nádche a bolestiam v ušiach. Využíva sa priamo, t. j. čerstvá samostatne, v tinktúre alebo iným spôsobom v priemysle i v domácnostiach.

Cibuľa je základnou koreniacou súčasťou pri príprave mnohých, hlavne mastných pokrmov, polievok, šalátov, nakladanej zeleniny, omáčok, dusenej zeleniny, nátierok a koreniacich zmesí. Hodne ju využívajú talianska a francúzska kuchyňa, ale aj arabská, maďarská a španielska. Druhy šalotky s ostrejšou chuťou sa používajú v ruskej, francúzskej a americkej kuchyni.

Cibuľa je najzdravšia, keď sa pridáva do šalátov surová nakrájaná nadrobno, no nie každý znáša jej ostrú chuť. Využíva sa nielen cibuľa, ale pri mladých cibuľkách aj zelená vňať. Malé cibuľky sa môžu v zime zasadiť do kvetináča a urýchliť vňať na svetle a teple. Cibule sa často zapekajú, ale tým sa stráca veľa užitočných vlastností. Pravidelné jedenie cibule jednoznačne zlepšuje zdravotný stav obyvateľstva.

Cibuľový šalát s paradajkami
Cibuľu a paradajky (v pomere asi 4 : 2) nakrájame na drobné kúsky a pridáme nastrúhanú šalátovú uhorku. Zalejeme nálevom z citrónovej šťavy, zo soli a z cukru a dochutíme nadrobno nakrájanými bazalkovými a petržlenovými listami.

Cibuľový šalát s jogurtom
Cibuľu nakrájame na kolieska a sparíme v horúcej slanej vode. Vychladnutú zalejeme zmesou z 2 lyžíc jogurtu, 5 lyžíc majonézy, soli, korenia, cukru a citrónovej šťavy.

Liek proti črevným parazitom
Rozkrájaná cibuľa sa nechá stáť cez noc v jednom litri vody a po precedení sa vypije nalačno. Výťažok z cibule sa užíva 3-4 dni.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 12:59