Špenát je ďalšia listová zelenina, ktorá je priam nabitá vitamínmi a minerálmi a má veľmi nízky obsah kalórií. Takisto je známa vysokým obsahom vitamínu K, vitamínu A a kyseliny listovej a obsahuje viac bielkovín ako niektoré iné listové zeleniny. Jeden pohár (30 gramov) porcie špenátu má len 7 kalórií.Pixabay
StoryEditor

Špenát je ideálnou zeleninou pre vystresovaných ľudí

24.04.2019, 07:00
Autor:
TASRTASR
Špenát sa postará o peknú pleť, vlasy či nechty a je ideálnou zeleninou pre vystresovaných ľudí. Tvrdí to odborníčka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Alžbeta Béderová.   

 ,,Špenát je ideálna zelenina pre fyzicky a psychicky vyčerpaných ľudí a tiež jedincov, ktorí sú nadmerne vystavení stresu, pretože veľmi rýchlo dopĺňa životne dôležité látky a zabezpečí tak optimálne fungovanie dôležitých orgánov a ich regeneráciu," zdôrazňuje vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Béderová.

 Má vysoký obsah provitamínu A – karoténu, ktorý je spolu s vitamínom E považovaný za významný antioxidant,

Táto zelenina sa podľa jej slov postará o peknú pleť, vlasy či nechty, čo zabezpečuje biotín. O dobrý spánok sa zasa postará vitamín B5 - niacín. Imunitu stimuluje vitamín C a duševnú sviežosť, ostrý zrak a zdravé srdce vitamín E. Špenát obsahuje aj vitamín B a vlákninu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 22:55