Sudca Gray v roku 1893 vyhlásil, že sú paradajky zeleninou, rovnako ako uhorky, fazuľa a hrášok, ale len v jazyku bežných ľudí.Flickr/cookbookman17
StoryEditor

Prírodní pomocníci na zníženie cholesterolu

22.01.2019, 12:00
Autor:
(dia)(dia)
Hladinu cholesterolu treba dôsledne kontrolovať, a snažiť sa ju znížiť zmenou životného štýlu a pohybovou aktivitou. Hladina cholesterolu sa meria z krvi v milimoloch na liter a nemala presiahnuť hranicu 5 mmol/l.

 Fazuľa – obsahuje vysoké percento vlákniny, ktorá zbavuje črevá cholesterolu a žlčových solí.

Sója – obsahujú viac proteínov a železa ako mäso. Oveľa viac vápnika ako mlieko a viacnásobné množstvo vitamínu B ako vajcia. Pritom neobsahujú žiadny cholesterol.

Cibuľa – znižuje množstvo tuku v krvi a v pečeni, zároveň zvyšuje hladinu takzvaného dobrého cholesterolu, ktorý pomáha pri prevencii aterosklerózy.

Avokádo – nazývané aj „prírodné maslo“, hoci je bohaté na vysoko hodnotné tuky, v skutočnosti „zlé“ tuky v tele znižuje.

Pšeničné klíčky –bohatý zdroj živín a aktívnych látok. Obsahujú esenciálne omega-3 mastné kyseliny.

Rybí olej - má vysoký obsah nenasýtených (esenciálnych) mastných kyselín. Ľudské telo si ich nevie vyrobiť a je nutné ich prijímať potravou. Medzi najviac olejnaté ryby patrí makrela, losos a sardinky. V lekárni dostať aj kapsule s obsahom omega-3 mastnými kyselinami.

Olivový olej – patrí do skupiny omega-6 nenasýtených mastných kyselín, môže významne znížiť celkový cholesterol.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 17:46