Zdroj vitamínu C, K a B, baktérií kyseliny mliečnej, draslíka, vápnika, fosforu, síry a horčíka. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu, znižuje krvný tlak, podporuje funkciu čriev a detoxikáciu organizmu. Nekorunovaný slovenský citrón bol kedysi vitamínovou záchranou počas zimy, ku ktorej by sme sa mohli vrátiť. Navyše si ju môžete doslova za pár korún vyrobiť doma.Flickr
StoryEditor

Kyslá kapusta dokáže stabilizovať krvný cukor aj tlak

21.01.2019, 09:37
Autor:
(dia)(dia)
O blahodarných účinkoch kyslej kapusty na naše zdravie vedeli už naši predkovia. Deci šťavy z kyslej kapusty ráno dokáže zatočiť aj s cukrovkou druhého typu.

 

Kvasená zelenina dnes zažíva boom na celom svete a u nás je touto super potravinou hlavne kyslá kapusta. Ide nielen o vitamínovú bombu, čo sa v zime obzvlášť hodí, ale tiež zdrojom tých dobrých baktérii v našich črevách.

 

Odborníci potvrdzujú, že deci šťavy z kyslej kapusty ráno dokáže zatočiť aj s cukrovkou druhého typu. Pomáha stabilizovať krvnú cukor aj tlak. Pre cukrovkárov je nenahraditeľnou potravinou.

Konzumácia kyslej kapusty diabetikom prvého aj druhého typu odporúčajú všetci špecialisti na svete.

 

Kyslá kapusta je plná zdraviu prospešných látok

Obsahuje množstvo užitočných látok a stopových prvkov. Má tiež minimálnu kalorickú hodnotu, čo je dobré pre tých, ktorí by potrebovali schudnúť. Kalorický obsah je asi 30-35 kcal na 100 gramov.

 

Keďže v zložení je minimálne množstvo sacharózy a škrobu, odporúča na každodennú spotrebu v malých množstvách.

 

Obsahuje viaceré vitamíny, napríklad K, A, C, E, B, minerály: fosfor, draslík, meď, fluór, vápnik, sodík. Je zdrojom proteínov a vlákniny.

 

Výhody konzumácie kyslej kapusty:

  • stimuluje imunitu
  • rozširuje krvné cievy
  • zlepšuje trávenie
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zabraňuje výskytu rakoviny
  • urýchľuje regeneráciu buniek

 

Pozor!

Príliš kyslá kapusta môže vyvolávať pálenie záhy a plynatosť.

 

Odporúčania:

Najlepšie je kyslú kapustu konzumovať jedenkrát za deň. Z kapusty je vynikajúca polievka, boršč, či chutné šaláty, prílohy a dokonca aj dezerty. Výborná je spolu s mrkvou, cibuľou či jablkami.

 

Moderné pickles

Na kysnutie sa v minulosti využívali najčastejšie kapusta a uhorky, čo malo isté ekonomické dôvody. Dnes sa už využívajú aj iné druhy zeleniny. Napríklad, mrkva, cibuľa, zeler, brokolica, cuketa, karfiol, cvikla, reďkvička či kaleráb.

Vznikne tak zmes, ktorú mnohí poznajú pod názvom pickles. Ide o rovnako skvelú a vitamínmi nabitú pochúťku. Hodí sa takmer k všetkým jedlám.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 10:12