vianoce, štedrovečerný stôldia.sk
StoryEditor

Najdôležitejšie štedrovečerné zvyky. Čo nesmie chýbať na stole?

24.12.2018, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Čo nesmelo chýbať na štedrovečernom stole našich predkov? Zvyky a tradície, ktoré v mnohých domácnostiach pretrvávajú ešte aj dnes. Dodržiavate ich?

 

Med – dobrota a  láska

Med na štedrovečernom stole mal zabezpečiť, aby ste celý budúci rok boli milí, dobrí, príjemní. Rovnako aj lásku, hojnosť či dobrotu.  Hlava rodiny ešte pred štedrou večerou urobil všetkým členom rodiny krížik na čelo prstom namočeným v mede. Symbolizuje požehnanie a byť po celý rok  ,,dobrý ako med“.

 

Cesnak – symbol zdravia

Jeden z najúčinnejších prírodných liekov mal zabezpečovať pevné zdravie celej rodiny počas nasledujúceho roka.

 

Jablko – šťastie či smrť?

Po večeri sa jabĺčko vždy rozkrojilo priečne na polovicu. Podľa tvaru jadrovníka sa určovalo, či bude mať rodina budúci rok šťastie a zdravie (tvar hviezdy) alebo ju čaká choroba či smrť (tvar kríža). Jabĺčko sa potom rozkrojilo na toľko kúskov, koľko členov rodiny bolo pri stole, čo malo symbolizovať ucelenosť rodiny,

 

Šupiny z kapra alebo kôpka peňazí – dostatok financií

Peniaze alebo šupiny sa vložili sa pod obrus na štedrovečernom stole a mali zabezpečiť, aby sa peniaze v rodine počas budúceho roka rozmnožili a pribudlo ich. Mnoho ľudí si šupinu následne dáva do peňaženky.

 

Orechy – hojnosť

Počas štedrej večere nemôžu na stole chýbať ani orechy, ktoré sa po nej nahádžu do každého kúta v príbytku, aby bola v dome rovnaká hojnosť ako v štedrý deň, aj počas celého roka.

 

Oplátky s medom – symbol hojnosti

Ide o jeden z najstarších symbolov, pretože pochádza už zo stredoveku. Ide o náboženský symbol, kedy sa oplátky stali obdobou hostie, čo symbolizuje božie telo.  Asi od druhej polovice devätnásteho storočia mali výsadu piecť tieto oplátky len vážení ľudia. Natierajú sa medom, čo znamená symbol hojnosti a lásky.

 

Jeden tanier navyše – náhodný hosť

Podľa starej zvyklosti by sa mal totiž jeden tanier prestrieť aj pre okoloidúceho či náhodného hosťa. Ide o symbol milosrdenstva a spolupatričnosti. Niektorí ľudia si tento zvyk spájajú skôr so zosnulými členmi rodiny, pre ktorých je prestreté.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 19:00