Ani so sušeným ovocím nie je vhodné to preháňať. Dôvodom je najmä ohľad na štíhlu líniu: mandle a vlašské a ďalšie orechy sú vysoko kalorické. Napríklad mandle majú v 100 gramoch 603 kalórií.Pixabay
StoryEditor

Orechy pomáhajú pri cukrovke

12.11.2018, 15:25
Autor:
(dia)(dia)
Každodenná konzumácia orechov napomáha kompenzácii cukrovky a je prevenciou jej komplikácii. Vyplýva to zo štúdie, ktorá vyšla v prestížnom časopise Diabetes Care. Tím vedcov z Univerzity v Toronte vedený profesorom Davidom Jenkinsom uviedol, že príjem cca 7,5 dkg orechov denne ako náhrada za sacharidy (cukry) poskytuje diabetikom 2. typu efektívnu kontrolu glykémie a krvných tukov.


,,Nesolená zmes orechov, ktoré môžu ale môžu byť pražené nasucho, sa môžu stať súčasťou diétnej stratégie napomáhajúcej dobrej kontrole diabetu bez prírastkov na hmotnosti," povedal Jenkins, ktorý je členom kanadskej výskumnej spoločnosti zaoberajúcou sa výživou a metabolizmom.


Počas štúdie testovali tri rôzne potraviny ako zložky diéty u 117 pacientov s diabetom 2. typu. Jedna skupina po dobu troch mesiacov dostávala muffiny, druhá zmes orechov obsahujúce neupravované mandle, pistácie, vlašské orechy, pekanové orechy, lieskové orechy, kešu orechy a makadámiové orechy. Tretia skupina dostala kombináciu orechov a muffinov jedna k jednej. Uvedené doplnky diéty tvorili energetický príjem 475 kcal z celkového denného príjmu 2000 kcal u všetkých troch skupín rovnako.


Najlepšie zlepšenie glykémie a glykovaného hemoglobínu dosiahli osoby, ktoré dostávali len orechy. Rovnako sa im znížili aj hodnoty LDL cholesterolu.

Podľa autorov štúdie sa glykovaný hemoglobín pri ,,orechovej diéte" znížil o dve tretiny hodnôt, ktorú je možno dosiahnuť pomocou liekov. Ostatné dve skupiny nedosiahli významného zlepšenia glykemickej kontroly, avšak skupina s orechmi aj muffinmi dokopy mala tiež významne znížené hodnoty LDL cholesterolu. V tejto, ale ani v iných prechádzajúcich štúdiách nebola konzumácia orechov spojená s prírastkom na hmotnosti.

http://www.zivotacukrovka.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 11:33