opaľovanie opaľovací krémPixabay
StoryEditor

Pokožka diabetikov si vyžaduje kvalitnú starostlivosť

19.06.2017, 14:56
Diabetici by si možno viac ako ktokoľvek iný mali starostlivo ošetrovať pokožku, všímať si akékoľvek zmeny, porušenie kože či iné abnormality. V dôsledku diabetickej neuropatie a následných cievnych abnormalít vznikajú na koži rôzne zmeny. Takto postihnutá koža má zvýšenú tendenciu infikovať sa a infekcie majú aj ťažší priebeh.

„Následkom zle kompenzovanej cukrovky môžu zmeny pokožky nielen na tele, ale predovšetkým na okrajových častiach tela, ako sú nos, uši, prsty na nohách, riziku tzv. syndrómu diabetickej nohy. Postihnutie drobných ciev a ateroskleróza vedú k viditeľným zmenám kvality kože. Koža nadobúda voskový charakter, je tenšia, suchá a pre nedostatočnú výživu sa redukuje rast ochlpenia,“ vysvetľuje profesorka MUDr. Mária Šimaljaková, PhD. z Dermatovenerologickej kliniky LF UK a UN Bratislava.

Zmeny na koži

Koža diabetika má tendenciu sa vysúšať. „Ošupovanie a tvorba mikroskopických aj makroskopických prasklín narúšajú integritu kožného povrchu a tieto miesta sa stávajú potenciálnou vstupnou bránou pre vyvolávateľov rôznych infekcií. Problém zvyšuje periférna neuropatia s následnou poruchou regulácie produkcie potu a mazu.

Znížená elasticita kože tiež vedie k ľahšej zraniteľnosti kožného povrchu. Pacienti so suchou kožou sa musia vyhýbať ošetrovaniu pokožky prípravkami obsahujúcimi alkohol, rovnako nevhodné sú vysoké koncentrácie kyseliny salicylovej alebo urey. Na pravidelné zvlhčovanie pokožky sú najvhodnejšie prípravky s obsahom kyseliny mliečnej do 10 % a s obsahom urey od 2 do 4 %,“ hovorí profesorka Mária Šimaljaková. Premasťovanie a zvlhčovanie pokožky však neodstraňuje základný problém, preto je v rámci prevencie nevyhnutná pravidelná kontrola kožného povrchu.

Suchá pokožka

Vo vyššom veku sa vyskytuje fyziologicky. V prípade pacientov s 2. typom DM sa častejšie stretávame s presušenou kožou na nohách a na predkoleniach. Ošupovanie a tvorba mikroskopických aj makroskopických prasklín narúšajú integritu kožného povrchu a tieto miesta sa stávajú potenciálnou vstupnou bránou pre vyvolávateľov rôznych infekcií. Problém zvyšuje periférna neuropatia s následnou poruchou regulácie produkcie potu a mazu. Znížená elasticita kože tiež vedie k ľahšej zraniteľnosti kožného povrchu.

Pacienti so suchou kožou sa musia vyhýbať ošetrovaniu pokožky prípravkami obsahujúcimi alkohol, rovnako nevhodné sú vysoké koncentrácie kyseliny salicylovej alebo urey. Na pravidelné zvlhčovanie pokožky sú najvhodnejšie prípravky s obsahom kyseliny mliečnej do 10 % a s obsahom urey od 2 do 4 %. Premasťovanie a prevlhčovanie pokožky však neodstraňuje základný problém, preto je v rámci prevencie nevyhnutná pravidelná kontrola kožného povrchu.

Pri pacientoch s diabetom sa často stretávame so začervenaním pokožky na tvári, na nohách a na rukách. Ružová farba pokožky na tvári je dôsledkom postihnutia malých ciev a zníženého cievneho tonusu.

Kožné zmeny súvisiace s cukrovkou

Takéto problémy trápia najmä diabetikov, ktorí mávajú často vysoké hladiny krvného cukru alebo sa nedostatočne liečia. Ďalším príznakom zle kompenzovaného diabetu je svrbenie, postihujúce celý povrch kože. Cukrovkou poškodené motorické periférne nervy majú za následok obmedzenie pohyblivosti prstov nôh a vznik kladivkovitých prstov.

„Senzitívna polyneuropatia pre zníženú hladinu bolesti vedie k poškodeniu tkaniva s pomaly vznikajúcim vredom v mieste tlaku a s následným rizikom vzniku infekcie. Senzorické abnormality, ako pocit pálenia, brnenia, zníženej citlivosti, bolestivosti a nepokojných nôh v noci, upozorňujú na diabetickú neuropatiu. K uvedeným ortopedickým zmenám sa pridružujú prejavy vznikajúce nadmerným tlakom na kožu, akými sú mozole, otlaky a pľuzgiere,“ dopĺňa odborníčka. Vo všetkých týchto prípadoch treba nohám venovať zvýšenú starostlivosť a postihnuté miesta ošetriť antiseptickými prípravkami na zabránenie sekundárnej infekcie.

Keďže typickým prejavom diabetu je aj veľmi zlé hojenie rán, je takéto opatrenie na mieste. Rany a poranenia na pokožke, predovšetkým na chodidlách a nohách, sa diabetikom nielen zle hoja, ale aj ľahko infikujú. Dokonca aj z malého škrabnutia sa môže vyvinúť gangréna. Gangrény sa vyvinú asi štyrom až desiatim percentám diabetikov a priamo ohrozujú postihnutú časť nohy amputáciou. Takémuto riešeniu sa nevyhne asi percento zo všetkých diabetikov na Slovensku.

Mykotické infekcie

Pre dobre edukovaných diabetikov predstavujú strašiaka aj plesňové infekcie. Vedia totiž, že zbaviť sa ich je omnoho zložitejšie v porovnaní so zdravými ľuďmi. Aj tu, v dôsledku zmien na koži platí, že akákoľvek infekcia sa hojí ťažšie a aj liečba trvá dlhšie. Na mykotickú infekciu sú náchylnejší pacienti s diabetom, s metabolickými, vegetatívno-cievnymi a neurologickými poruchami. Prenos infekcie môže byť priamy, z človeka na človeka prostredníctvom šupiniek z kože a kúskami nechtov alebo nepriamy, prostredníctvom kontaminovaných predmetov.

Citlivá koža diabetika sa ťažko ubráni rôznym infekciám. Vyvinúť sa môže plesňová aj bakteriálna infekcia. Profesorka Šimaljaková konštatuje: „Mykotické infekcie sa najčastejšie začínajú medzi prstami nôh. Koža začervenie, ošupuje sa, tvoria sa bolestivé praskliny a svrbí. Takto narušená koža je často vstupnou bránou pre bakteriálne infekcie, najmä pre erysipelas – ružu, čo je infekcia streptokokmi.“ Plesňové infekcie veľmi často prechádzajú z kože na nechty. Štúdie udávajú, že 35 % pacientov s cukrovkou má nechty postihnuté mykotickou infekciou. Nechty sa odlučujú z voľného konca od nechtového lôžka, pod nechtovou platničkou sa tvoria nánosy odlučujúcich sa buniek. Farba nechtu sa mení na žltú. Postupne sa celý necht môže rozrušiť a odlúčiť.

Baktériové infekcie

Pacienti s diabetom nimi trpia niekoľkonásobne častejšie ako bežná populácia.Najčastejšie sú infekciou postihnuté vlasové folikuly, čím viac trpia muži. Ochorenie podporuje obezita, znížená odolnosť v dôsledku metabolických porúch, infekcia často vzniká v kožných záhyboch, na miestach, ktoré sú zaparené, napríklad pod prsiami.

V okolí vyústenia vlasu sa vytvorí zápal a hnisavý pľuzgierik. Ak sa ochorenie nelieči, zvykne sa chronicky opakovať. Pri rozsiahlom náleze sa podávajú antibiotiká. Lokálne sa aplikujú antibiotiká a antiseptiká. Podľa odborníčky sa ochorenie môže vyskytnúť kdekoľvek na tele s výnimkou dlaní a stupají. V ťažších prípadoch sa môžu zduriť aj lymfatické uzliny.

Keď sa infekcia šíri do hĺbky vlasových korienkov, vytvorí sa zápalový uzol – furunkul. Vyvolávateľom ochorenia je stafylokok, častejšie postihuje práve pacientov s diabetom, napríklad na horných aj dolných končatinách, ale aj na šiji a na tvári. S postupujúcim zápalom sa vytvára absces. Ak sa ochorenie stane chronickým a pacientovi sa vytvárajú stále nové a nové ložiská, môže to poukazovať na nediagnostikovaný, resp. zle kompenzovaný diabetes. V liečbe sa používajú celkovo podávané antibiotiká. Nevyhnutné je kompenzovať diabetes.

Reakcie kože na liečbu diabetu

Pacienti s diabetom trpia zvyčajne celým radom pridružených ochorení, na ktoré užívajú veľké množstvo rozmanitých liekov. Každý z nich môže potenciálne vyvolať nežiaducu alergickú reakciu. Prejaviť sa môže vo forme žihľavky či výsevu svrbivých vyrážok na celom tele. Pri užívaní perorálnych antidiabetík môže dôjsť k fotosenzitivnym alebo k fototoxickým reakciám. Potvrdia ich alergické a fotoalergické testy.

Opatrnosť je na mieste

Diabetik by si svoju pokožku, predovšetkým pokožku na nohách a na chodidlách, mal kontrolovať denne. Keďže koža pacientov s diabetom je suchá, menej elastická a zle prekrvená, ľahko na nej vznikajú trhlinky či praskliny. Aj preto ju treba denne premasťovať. Najlepšie, ak sa pacient poradí s lekárnikom, aké ošetrovacie prípravky sú preňho najvhodnejšie. Pozor treba dávať aj na poranenie pri strihaní nechtov, nechty zastrihávať rovno, najlepšie klieštikmi. Pokiaľ ide o zmeny na koži, ich včasné rozpoznanie, prípadne odhalenie zatiaľ skrytého ochorenia na diabetes, môže byť prevenciou ťažších komplikácií. Kožné prejavy môžu dopredu upozorniť na možný nediagnostikovaný diabetes.

Jana Matisová

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 18:25