StoryEditor

Technické novinky prinášajú vylepšenia pre liečbu diabetikov

30.04.2017, 20:08
Rok 2016 v oblasti vývoja zdravotníckych pomôcok pre diabetikov nepriniesol nejaké prevratné novinky, ktoré by radikálne zmenili spôsob liečby diabetu, alebo aplikácie inzulínu či kontroly glykémií. Vývoj vo svete smeroval skôr k zdokonaleniu existujúcich technológií.

Uzavretému systému regulácie podávania inzulínu a expertným systémom poskytujúcim diabetikom poradenstvo v rozhodovaní pri aplikácii inzulínu sa venuje viacero firiem napríklad Animas, Beta Bionic Pancreas, Bigfoot Biomedical, Cellnovo, Medtronic, Tandem.

MiniMed 670G

Dlho očakávaný "umelý pankreas" - nový model inzulínovej pumpy 670G, firmy Medtronic s “hybridným uzatvoreným systémom” riadenia dávkovania inzulínu, má prísť na trh USA v jarných mesiacoch tohto roku.

My v Európe si budeme musieť asi ešte trochu počkať. Podľa serveru diaTribe sa medzinárodná distribúcia pumpy 670G má začať až v apríli 2018. Neskoršia dostupnosť tejto pumpy je však pre užívateľov v iných krajinách skôr prínosom, pretože po roku užívania v USA, už bude mať vychytané chyby, ktoré sa prejavia až pri praktickom používaní pumpy veľkým počtom užívateľov.

Hybridný uzatvorený  systém inzulínovej pumpy 670G sa skladá zo samotnej pumpy 670G, nového glukózového senzora Guardian® sensor 3 a vysielača údajov.

Dávkovanie inzulínu pumpou 670G nie je ešte plne automatizované a nedokáže úplne nahradiť pankreas, pretože si vyžaduje ručné zásahy pri aplikácii bolusových dávok pri jedle a dávkovaní korekčných dávok (dopichnutie inzulínu). Automatika sa stará o reguláciu dávok bazálneho inzulínu podávaného pumpou medzi jedlami.

Či budú môcť aj slovenskí diabetici využívať možnosti tejto pumpy ťažko predpovedať. Dúfam, že áno a dúfam, že aj oni budú môcť naplno využívať schopnosti hybridného uzatvoreného systému tejto pumpy. Aby ho mohli naplno využívať bude sa musieť zmeniť prístup v kategorizácii zdravotníckych pomôcok ku kontinuálnemu sledovaniu glykémií pomocou glukózových senzorov, pretože vlastnosti pumpy 670G bez permanentného používania glukózového senzora sú nevyužité a z moderného a vysoko sofistikovaného nástroja sa bez glukózového senzora stáva iba obyčajný elektronický dávkovač prednastavených dávok inzulínu...

Sugar.IQ

Firma Medtronic v spolupráci s počítačovým gigantom IBM pokračuje vo vývoji expertného systému, ktorý bol v roku 2016 nazvaný Sugar.IQ.

Sugar.IQ obsahuje databázu potravín a integruje údaje z kontinuálneho merania glykémie pomocou glukózového senzora a glukometra spolu s údajmi z inzulínovej púmpy firmy Medtronic. Podľa získaných dát z technických pomôcok a vlastných záznamov užívateľa o strave a fyzickej námahe dokáže Sugar.IQ poskytnúť odpoveď na častú otázku diabetikov: "koľko si mám pichnúť...". Systém však nedáva priamo odpoveď "teraz si daj N jednotiek", ale z aktuálnych údajov a záznamov z histórie poskytuje postrehy "pri podobnej situácii, ste vzali X jednotiek inzulínu a takáto bola reakcia..." a konečné rozhodnutie necháva na užívateľa.

Inzulínové pero Companion Medical

Integrovaný management dávkovania inzulínu sa spája viacmenej iba s inzulínovými pumpami a inzulínové pero komunikujúce s aplikáciou v mobilnom telefóne je pre väčšinu z nás utópiou.

Niektoré doteraz vyrábané a aj u nás používané inzulínové perá majú pamäť na veľkosť a čas podania inzulínovej dávky (napr. perá Humapen Memoir, alebo NovoPen Echo), ovšem údaje z pamäti pera bolo doteraz nutné ručne zapísať do paierového, alebo elektronického denníka diabetika.

Inzulínové pero Companion Medical plne integruje údaje z pamäti pera s elektronickým management systémom s ktorým komunikuje pomocou štandardnej bluetooth technológie.

Mamagement systém inzulínového pera firmy Companion Medical poskytuje kalkulátor inzulínových dávok, ktorý odporúča optimálne dávkovanie inzulínu. Denník diabetika poskytuje históriu veľkosti jednotlivých dávok a času ich podania. Management zobrazuje poslednú podanú dávku a zostatkové množstvo inzulínu v organizme po jej podaní. K užitočným informáciám, ktoré poskytuje management pera, určite patrí aj aktuálna teplota inzulínu v pere. Inzulínové pero Companion je vyhotovené pre inzulínové náplne od výrobcov inzulínov Eli Lilly a Novo Nordisk.

Púzdra na ochranu inzulínu

Ochrana inzulínu pred vysokými, alebo nízkymi teplotami trápi diabetikov ako v zimnom období, tak aj počas horúceho leta. Novinky startupu TempraMed rozširujú súčasné  možnosti ochrany inzulínov v predplnených perách (púzdro VIVI  CAP1) a v liekovkách (púzdro VIVI VIAL)  pred nepriaznivými teplotami. Púzdra používajú nové izolačné materiály vyvinuté pre kozmické aplikácie a nepotrebujú pre svoju prevádzku elektrickú energiu.

i-Port Advance

Intenzifikovaná inzulínová liečba  patrí k najefektívnejším inzulínovým terapiám, to uznáva aj väčšina diabetikov na inzulínovej liečbe. Firma Medtronic pomocou svojho i-Port Advance prináša diabetikom s intenzifikovanou inzulínovou liečbou (aplikácia inzulínu 3 a viacejkrát denne) a podávaním inzulínu inzulínkami (striekačky so zatavenou ihlu ) a inzulínovými perami možnosť realizácie intenzifikovanej inzulínovej terapie s menším počtom vpichov.

i-Port Advance je infúzna kanyla určená pre aplikáciu inzulínu klasickými injekčnými technikami. Aplikuje sa tiež raz za tri dni, podobne ako kanyly infúznych setov pri inzulínovej pumpe a umožňuje cez jeden vpich podávanie bolusového inzulínu pred jedlom, alebo bazálneho inzulínu ráno a večer.

Pre diabetikov na Slovensku je dobrou správou, že i-Port Advance je registrovaný aj u nás ako zdravotnícka pomôcka s kódom P 94333. Pri objednaní tejto zdravotníckej pomôcky si pacient hradí plnú cenu, pretože zatiaľ nie je zaradená do Kategorizácie zdravotníckych pomôcok.

SugarBeat®

Každodenné meranie glykémie, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou selfmonitoringu je spojené s neraz dosť nepríjemným odberom kvapky krvi z prstov. Situáciu trochu zlepšujú odberové nádstavce dodávané ku viacerým štandardným odberovým prerám, ktoré umožňujú odber kvapky kervi z alternatívnych miest - najčastejšie z dlane, niektoré dokážu vytvoriť kvapku krvi vhodnú pre merací prúžok glukometra aj na ramene, stehne a ďalších miestach. Ale stále ide o invazívny spôsob kontroly glykémie, ktoré si na prstoch, alebo alternatívnom mieste vyžadujú prepichnutie kože.

Pokusov o vytvorenie spoľahlivého merania glykémie neinvazívnym spôsobom bolo v minulosti už viacero, ale zatiaľ ich praktické používanie skončilo vždy v testovacej fáze a do plného nasadenia sa zatiaľ nedostali.

Novú nádej, že sa konečne zbavia pichania do prstov dáva diabetikom projekt SugarBeat®  firmy Nemura Mediacal. Testovanie hodnôt glykémie je realizované prechodom malého elektrického prúdu cez kožu, ktorý z medzibunečnej tekutiny umiestnenej pod hornou vrstvou kože čerpá molekuly glukózy do náplasti nalepenej na koži. Každá náplasť vyžaduje kalibráciu pomocou jedného odmerania glykémie z prsta, potom nasleduje 30 minútové zahrievanie, po ktorom senzor meria množstvo prítomnej glukózy v náplasti v 5 minútových intervaloch. Namerané údaje potom pomocou bezdrôtovej technológie bluetooth odosiela do prijímača, ktorým môže byť mobilný telefón, inteligentné hodinky, alebo tablet s aplikáciou vyhodnocujúcou namerané údaje.

Náplaste sú určené na 24 hodinové použitie, po uplynutí tejto doby sa musia vymeniť za nové. Používanie neinvazívneho glukometra  SugarBeat®,  by podľa informácií na webovskej stránke výrobcu, malo byť výrazne lacnejšie ako používanie súčasných glukózových senzorov spoločností Abbott a Dexcom.

SugarBeat®  by mal prísť na trh vybraných európskych krajín v priebehu roku 2017, dúfajme, že jeho dostupnosť pre slovenských diabetikov bude bezproblémovejšia ako dostupnosť populárneho glukózového senzora FreeStyle Libre.

GlucoWise™

Druhým nádejným projektom neinvazívneho glukometra je GlucoWise™ anglickej firmy Medical Wireless Sensing Ltd., ktorý na rozdiel od neinvazívneho glukometra/senzora SugarBeat® neumožňuje nahradenie glukózových senzorov súčasnej generácie.

Tvar tohto neinvazívneho glukometra ho predurčuje do úlohy náhrady existujúcich glukometrov merajúcich glykémiu z kvapky krvi.

Technológia merania glykémie je v prípade GlucoWise™ založená na meraní zmien vysokofrekvenčného rádiového signálu nízkeho výkonu prechádzajúceho cez časti ľudského tela, napríklad cez kožu mezi palcom a ukazovákom, alebo cez ušný lalôčik, kde je k dispozícii dostatočné množstvo krvi, v ktorej glukóza ovplyvňuje prechod rádiového signálu.

GlucoWise™ je zatiaľ vo vývoji a bude k dispozícii po ukončení klinických testov. Výrobca predpokladá spustenie predobjednávok na konci roku 2018.

Ing. Ivan Studenič

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
24. apríl 2024 11:10