StoryEditor

Plodnosť nie je samozrejmosť

17.03.2017, 17:49
Problémy počať má každý šiesty pár. Ako chrániť svoju plodnosť a zvýšiť šance na otehotnenie ak navyše máte diabetes?

Prirodzená túžba ženy po dieťati niekedy naráža na limity jej zdravotného stavu a obavy z následných rizík v priebehu tehotenstva a po narodení dieťaťa. Jednou z diagnóz, ktoré môžu viesť k pochybnostiam o tom, či mať dieťa, je aj Diabetes Mellitus 1.typu alebo cukrovka. Počas prípravy na tehotenstvo je kľúčová dobrá kompenzácia cukrovky, teda stav, v ktorom sa vaše laboratórne a iné výsledky blížia hodnotám zdravých ľudí a kvalita vášho života bude čo najlepšia.

Dôležitá je komplexná zdravotná prehliadka s odporučením liečby chronických komplikácií cukrovky, ako sú retinopatia, nefropatia, neuropatia a srdcovocievne ochorenia. Lekár posúdi stav ich aktuálnej liečby, pretože niektoré z liekov sú v tehotenstve zakázané a je nutné ich nahradiť bezpečnými. Počatie dieťaťa by malo prebehnúť v čase výbornej kompenzácie, teda po dosiahnutí aspoň 3 mesiace trvajúcej stabilizácie hladín cukru. Sleduje sa hladina tzv. glykovaného hemoglobínu, čím menej glukózy, tým menej glykovaného hemoglobínu. Pred počatím by jeho hladina mala byť čo najbližšie norme, bez toho, aby vás ohrozovala hypoglykémia, nízka hladina cukru v krvi. Dobrá kompenzácia cukrovky výrazne znižuje riziko vzniku vrodených vývojových chýb u detí. Kým ju dosiahnete, pred otehotnením sa chráňte správne zvolenou antikoncepciou, vhodnou aj pre diabetičky.

Ak sa pokúšate o bábätko a bocian nie a nie priletieť, stačí ak do 30. apríla 2017 na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.  napíšete ako dlho sa už o dieťa snažíte, koľko máte vy i váš partner rokov a čo už ste vo svojej snahe o tehotenstvo podstúpili. Občianske združenie Bocian pripravilo pre vás v spolupráci s partnermi projekt Najcennejší dAR, ktorého cieľom je liečba porúch plodnosti pre päť vybraných párov.

Materiál bol pripravený s láskavou pomocou MUDr. Silvie Dokušovej, diabetologičky z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni. Viac na www.bocianoviny.sk

Už budúci týždeň vychádza nové číslo časopisu Diabetik 3-4/2017. Môžete sa tešiť na mnohé zaujímavé témy od našich autorov.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 10:02