StoryEditor

Čo robiť pri hypoglykémii a ako jej predchádzať

28.02.2017, 16:05
Cieľom liečby je rýchla obnova hladiny cukru v krvi. Hypoglykémiu je potrebné riešiť ihneď. Pri objavení prvých príznakov je vhodné zmerať hladinu cukru v krvi glukomerom.

Pri ľahkej hypoglykémii treba ihneď podať rýchlo vstrebateľné sacharidy – najlepšie v roztoku (sirup, ovocné šťavy). Ak príznaky neustupujú do 10 až 15 minút, znovu zmerať glykémiu a opakovať podávanie rýchlo vstrebateľných sacharidov. Po zlepšení treba zjesť 10-20 g pomaly vstrebateľných sacharidov (napr. chlieb), aby sa predišlo návratu hypoglykémie.

Pri ťažkej hypoglykémii,ak je pacient v bezvedomí, je potrebné aplikovať glukagón do svalu (0,5 mg deťom do 5 rokov, 1 mg starším). Efekt sa dostaví do 15 minút. V každom prípade treba zavolať lekára, ktorý aplikuje roztok 40% glukózy do žily. Po aplikácii glukagónu môže pacient zvracať. Najlepšie je diabetika s ťažkou hypoglykémiou dopraviť do nemocnice, kde ho ďalej liečia infúznou liečbou.

Glukagón je hormón, ktorý vedie k rýchlemu vzostupu hladiny cukru v krvi a mal by ho pri sebe nosiť každý diabetik liečený inzulínom.

Pri nočnej hypoglykémii treba mať poruke rýchlo účinkujúci cukor

Po dosiahnutí stabilizácie glykémie vždy treba kontaktovať lekára a informovať  ho a poradiť sa o ďalších opatreniach.

Komplikácie hypoglykémie 

Komplikácie môžu vzniknúť v dôsledku ťažkej jednorazovej hypoglykémie, ktorá môže viesť až ku smrti alebo v dôsledku cievnej mozgovej príhody, akútnej koronárnej príhody alebo poruchy srdcového rytmu spôsbenej hypoglykémiou. U diabetikov bývajú nebezpečné nočné hypoglykémie, ktorých je takmer polovica. Tieto nerozpoznané hypoglykémie sa podieľajú na náhlych úmrtiach diabetikov.

Hypoglykemická kóma

Kóma je stav hlbokého bezvedomia. V ťažších prípadoch postihnutý nereaguje ani na bolestivé podnety. Nízke hladiny krvného cukru(hypoglykémia) môžu viesť až k bezvedomiu. Opakované hypoglykemické kómy môžu spôsobiť trvalé poškodenie mozgu, ako prvá sa poškodzuje mozgová kôra. Hypoglykemickú kómu často sprevádzajú aj kŕče. Tento závažný stav sa v 3 až 10 percentách môže končiť smrťou.

 

Prevencia hypoglykémie

-        základom je spolupráca pacienta s lekárom, pacient by mal poznať vzťah stravy, fyzickej aktivity a podávania liečby

-        selfmonitoring glykémií

-        každý diabetik liečený inzulínom by mal mať pri sebe rýchlo vstrebateľný sacharid (hroznový cukor, prirodzene sladený nápoj,stolový cukor)

-        prispôsobenie liečby záťažovým situáciám ako sú vracanie a hnačky

-        úprava dávok inzulínu pri fyzickej aktivite, diabetik musí byť poučený o úprave dávok inzulínu pred záťažou, nutný je monitoring glykémií pred cvičením i po ňom, nemal by cvičiť pri glykémii pod 5mm/mol a nad 15 mmol/l

-        pri opakovaných glykémiách je nutné upraviť inzulínový režim, prípadne znížiť dávku liekov na cukrovku 

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 10:06