StoryEditor

Aj diabetici majú občas chuť na sladké

20.02.2017, 17:50
Namiesto cukru je možné rozumne sladiť alternatívnymi sladidlami, avšak treba zvoliť vhodný výber – deti, tehotné ženy, kojace matky a onkologickí pacienti nemajú používať syntetické sladidlá, ale prírodné bezpečné sladidlá za určitých podmienok.

Oproti minulosti a na údiv laickej verejnosti diétne odporúčania v posledných rokoch priniesli jednu úžasnú zmenu – povolili užívať aj obmedzené množstvo voľného cukru – samozrejme za dodržania niektorých podmienok.

Javorový sirup

Rozporuplné názory sú na používanie javorového sirupu. V literatúre sa niekde uvádza, že má vysoký glykemický index (od 50 – 90) a že je pre diabetikov nevhodný, dokonca , že sa vstrebáva cez črevnú stenu a glykémiu neovplyvňuje, takže ho netreba počítať do SJ. Najlepšie je asi vyskúšať a odkontrolovať – napríklad dajte diabetikovi po zmeraní lyžičku sirupu a zmerajte po 20 minútach a zistíte vlastnú reakciu. Mnohí javorový sirup pridávajú k jogurtom, alebo ho používajú na palacinky.

Sirup z agáve

Sirup z agáve je prírodné mexické sladidlo. Vzniká ako výťažok z kaktusu. Táto šťava má vysoký obsah polyfruktózy – inulínu, ktorá sa mení na jednoduchý cukor fruktózu, a to za predpokladu šetrného zaobchádzania a nepoužitia žiadnych chemikálií. Obsahuje probiotiká, minerály a hlavne veľa železa. Tiež je zdrojom saponínov s prirodzenými protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami.

V porovnaní s cukrom má výrazne nižší obsah kalórií a nízky glykemický index – deklarovaný na 22 – 27, ale i napriek uvedenému ho musíme zarátať do obsahu SJ podľa prepočtu na konkrétnom obale. Vďaka nízkemu glykemickému indexu nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako cukor. Chuťou a aj vzhľadom pripomína med. Používa sa na varenie aj na pečenie, alebo osladenie nápojov.

V praxi sme odskúšali výrobok v 100 % bio kvalite od slovenského výrobcu KREŽ. V 100 g sirupu je 76,2 g sacharidov! Ak sa do polievkovej lyžice sa zmestí maximálne 15,0 g sirupu z agáve za (1,15 SJ), stačí napr. chlieb (2 SJ), maslo (O SJ), pohár mlieka (1 SJ) a máme sladké raňajky s pomerne nízkym glykemickým indexom. (za 4,15 SJ – čiže ak máme jesť 4 SJ, ak niečoho trošku uberieme). A diabetik sa poteší.

Známa stévia

Najnovším hitom medzi sladidlami v posledných rokoch je rastlina s názvom stévia cukrová. Jej lístky sú 30 krát a extrakt niekedy až 450 krát sladší ako sacharóza. Avšak nečakajte, že stévia je sladký zázrak. Rastlinka sa dnes dá bez problémov zohnať a pestovať doma.

Z jednej rastlinky sa dá získať aj pol kilogramu sušených lístkov. Jej vysušené lístky sa používajú napríklad do nápojov ale napríklad fľašu marhúľ pri zaváraní neosladí. Za náhradu cukru by sme ju mohli považovať vo forme výťažku spoločne s umelými sladidlami. Aj preto treba čítať zloženie každého výrobku, lebo na trhu je množstvo výrobkov s označením a odkazom na stéviu, no v zložení zistíte, že jej tam je niekedy minimum.

Ing. Peter Herceg (Dia šlabikár 2)

Viac o sladení a o iných zaujímavých témach sa môžete dozvedieť v časopise Diabetik 1-2/2017.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 05:00