Karolínka (16) so svojou psou asistentkou BárouHelppes.cz
StoryEditor

Štvornohí záchranári pred hypoglykémiou

07.02.2017, 12:22
Keď mal Archie, dlho očakávané a vytúžené dieťa svojich rodičov jedenásť mesiacov, začal piť obrovské množstvá mlieka a vody. Dva mesiace na to mu lekári diagnostikovali diabetes. Pre jeho rodičov Jayne a Billa to bol šok, život ich malej rodiny sa od základu zmenil.

Jayne musela opustiť dobre platené miesto finančnej konzultantky a prekvalifikovala sa na učiteľku jogy, aby mala viac času venovať sa svojmu chorému synčekovi. Všetko sa krútilo okolo malého Archieho, nielen cez deň, ale aj v noci. Archie mal hypoglykémiu takmer každú noc – čo znamenalo veľa starostí a málo spánku nielen preňho, ale aj pre jeho rodičov. Jedného dňa Jayne čítala o asistenčných psoch a odvtedy ich rodinný život spel k lepšiemu. Vedeli, že to nebude jednoduché, najmä preto, že Archie bol ešte malý. Vo februári v roku 2015 sa im podarilo zadovážiť si dvojročného labradora domina. Najprv prišiel „len“ na desaťdňovú návštevu, ale hneď bolo jasné, že sa s Archiem spriatelil a veľmi rýchlo sa stal členom domácnosti. Bill ako dieťa vyrastal so psami, ale Jayne nie, a dokonca mala aj pár zlých skúseností s nimi ešte z čias, keď bola malá, a tak bola z príchodu Domina trocha nervózna. Po čase však zistila, že domino je úžasný a preto, ako pomáha jej synovi je vlastne nenahraditeľným členom rodiny. Dvojročný labrador totiž úplne pretransformoval ich životy. „Keďže Archie ochorel taký maličký, azda si ani nespomeniem, aký život sme viedli bez diabetu. Všetko sa točilo okolo jeho choroby, nič sme si nedokázali plánovať, lebo sme nikdfy nevedeli, v akej kondícii bude náš syn. Odkedy je u nás Domino, všetko sa zmenilo – Domino totiž ani nie je obyčajný pes, je ako ďalšia malá osobnosť v našej rodine. Je skrátka posledným kúskom skladačky. Vďaka nemu sa všetci viac vyspíme, sme omnoho zrelaxovanejší a menej vystresovaní. 

A ako svojho psíka vníma malý Archie? Jedného dňa sa svojej mame zdôveril, že si myslí, že ona sa nedokáže vcítiť do toho ako sa cíti, no zato Domino to dokáže. Mladý psík dodal Archiemu sebavedomie a aj pocit nezávislosti už po niekoľkých mesiacoch spoločného života. Pred príchodom Domina malý Archie odmietal spať sám, vystresovaný z každonočného vstávania kvôli hypoglykémii. Dnes spí sedemročný chlapec pokojne, bez stresu a iba s malou zmenou. Kúsok od jeho hlavy má pri posteli svoje miesto aj Domino. Archie je dnes šťastné dieťa, ktoré sa nebojí ochutnávať rôzne nové jedlá a nachádzať si nových kamarátov. Každé ráno odprevadí domino svojho malého pána do školy, aj spolu s jeho mamaou Jayne. Potom sa vráti domov. Archiemu cez deň monitoruje glykémiu a zabezpečuje jej normálnu hladinu elektronická diabetická pumpa. Dominova služba prebieha predovšetkým v noci a keďže je to ešte mladý pes, stále vo výcviku, 24-hodinová šichta by bola pre neho priveľa. Dnes Jayne hovorí, že Domino je nazaplatiteľný a preukázal to na viac ako tisícke „pohotovostných hlásení“ o hypoglykémiách svojho malého pána. Keď má Archie hypo, ako tomu doma hovoria, Domino skáče a keď zistí, že jeho „odkaz“ nie je dostatočný, začne brechať. „Dominov fyzický a emocionálny efekt na Archieho je lepší ako akákoľvek iná medicína. Náš chlapec si veľmi dobre uvedomuje, čo preňho Domino znamená, že je to skutočný záchranca jeho života. Vďaka nemu má Archie oveľa lepšiu kvalitu života, ako sme sa kedy odvážili dúfať,“ hovorí Jayne.

A čo nato Archie? „Domino je môj najlepší kamarát, je milý a najmä pomáha mi, aby som sa cítil bezpečne. Ak mi nie je práve dobre, dá vedieť mojim rodičom, a nemusím ísť do nemocnice, ak sa niečo pokazí. Môžem ísť sám von, hrať sa na dvor alebo ísť spať a cítiť sa bezpečne a šťastne.“ Rovnako ako ostatní malí sedemroční chlapci, ktorí si na dvore alebo na pláži aj spolu s ostatnými deťmi len tak bezstarostne zahrajú. Napríklad futbal.

Keď sa pozriete na fotografiu Archieho z Veľkej Británie, na ktorej je so svojím štvornohým kamarátom Dominom, poviete si – je to obrázok šťastného dieťaťa so svojím psom. Sčasti je to pravda – Archie je šťastné dieťa, no Domino nie je len jeho psí priateľ. Je to súčasne aj záchranca jeho života. Jeho príbeh sme prevzali zo stránky assistancedog.org.uk.

Ešte viac sa o psích pomocníkoch a nielen o nich môžete dočítať v novom čísle časopisu Diabetik 1-2/2017.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 09:48