StoryEditor

Krst audioknihy Dia šlabikár 2

01.02.2017, 13:08
Projekt Dia šlabikár je na Slovensku jedinečný svojho druhu. Predstavuje premyslený súbor aktivít, ktoré prinášajú osoh nielen detskému diabetikovi, ale aj jeho rodine a spoločnosti.
Združenie rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich (SKN) Mateja Hrebendu v Levoči pokrstí ďalšiu významnú časť projektu Dia šlabikár, a to audioknihu Dia šlabikár 2. Krst sa bude konať 17. februára 2017 v priestoroch
zasadačky SKN v Levoči (Štúrova 36) o 15.00 hod.
Projekt odštartoval v roku 2013 v podobe knihy Dia šlabikár, ktorá je písaná univerzálne pochopiteľnou formou pre všetkých čitateľov. Doplnená bola aj verziou pre čítačky alebo smartfóny a edukačnou prezentáciou, ktorou môžu detský diabetici informovať svoju rodinu, učiteľov a okolie. V lete 2016 Združenie s podporou partnerov pokrstilo aj doplnenú a rozpracovanú verziu knihy Dia šlabikár 2. Autor Ing. Peter Herceg prezrádza jej výnimočnosť: „Chceme, aby sa kniha Dia šlabikár 2 dostala bezplatne do rúk každému novému detskému diabetikovi, ktorý v najbližších rokoch ochorie a prejaví o ňu záujem. Prioritne je projekt určený pre 1200 až 1500 rodín s deťmi, ktoré sa možno ešte ani nenarodili a netušia, že čoskoro získajú novú kamarátku – diabetes mellitus 1.typu. Knihu nedovolíme predávať. Všetci záujemcovia a ostatní diabetici si ju však môžu bezplatne stiahnuť do svojich mobilov, čítačiek alebo si ich vytlačiť.”
 
Už v minulosti Združenie, verejnosťou označované ako Spišiačik (podľa internetového časopisu www.spisiacik.sk), spolupracovalo so SKN a spoločne vydali knihu Dia šlabikár v Braillovom písme a načítanej verzii na MP3. Tak napomohli aj slabozrakým a nevidiacim Slovenska o ľahší prístup k informáciám ohľadom diabetu. V tejto dobročinnej tradícii sa rozhodli pokračovať aj tento rok, avšak o niečo originálnejšie. „Začiatkom decembra 2016 členovia Združenia, diabetické deti a ich rodičia, načítali jednotlivé kapitoly knihy a vytvorili jej audio verziu. Nahradili profesionálnych pracovníkov, ale o to viac do toho vložili aj svoje srdce. Sú príkladom, že nechcú len dostávať, ale aj dávať!” hovorí Ing.Peter Herceg.
 
Tlačená verzia Dia šlabikára 2 sa už dostala do všetkých zdravotníckych zariadení na Slovensku a aj uvedenie do života tohto jedinečného diela napomôže všetkým, ktorí si ju prečítať jednoducho nemôžu. Združenie vymyslelo teda spôsob ako pomôcť slabozrakým a nevidiacim, ktorí sú bohužiaľ často aj diabetikmi.
 
Krst audioknihy sa uskutoční 17. februára v Levoči. Svoju účasť na ňom prisľúbil aj hudobný hosť Roman Vitkovský. Okrem neho prídu aj všetci dobrovoľní členovia, ktorí sa na načítavaní podieľali a Združenie rado privíta aj širokú verejnosť.
 
Zuzana Hercegová

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 11:14