StoryEditor

Európsky turnaj DIAEURO 2016 v Sarajeve

12.12.2016, 12:12
Už piaty ročník futsalového turnaja DiaEuro 2016 sa konal v júli v bosnianskej metropole Sarajevo. Naša reprezentácia skončila na 9. mieste a víťazom turnaja sa stáli domáci reprezentanti Bosny a Hercegoviny.

Slovensko patrí medzi päť európskych krajín, ktoré sa zúčastnili na všetkých piatich ročníkov turnaja DiaEuro. Sme zakladajúcimi účastníkmi. Myšlienka vznikla na Ukrajine práve v čase prebiehajúcich futbalových majstrovstiev Európy, teda už v roku 2012. Predstavitelia ukrajinského zväzu diabetikov sa rozhodli, že zorganizujú celoeurópsky turnaj futbalistov-diabetikov.

Slovensko bolo pri tom

K organizovaniu našej účasti som sa dostal v podstate náhodou. Na IDF kongrese v juhoafrickom Kapskom meste som sa okrem firemných prezentácií išiel pozrieť aj na prezentáciu pacientských organizácií. V ukrajinskom stánku som zazrel taký oznam, že by radi zorganizovali majstrovstvá Európy v malom futbale. Využil som svoje dlhoročné vedomosti z ruštiny a začali sme sa rozprávať o našej účasti. Po Ukrajine a Taliansku sme boli tretia krajina v poradí.

Po návrate som viac-menej predpokladal, že to bola iba jedna z mnohých neúspešných aktivít nadšencov. Na moje prekvapenie som zhruba po dvoch mesiacoch dostal mailom pozvanie, kde boli všetky dôležité kontakty a program. Na Ukrajine sa napokon zišla reprezentácia z ôsmich krajín: Ukrajina, Poľsko, Taliansko, Uzbekistan, Kazachstan, Bielorusko, Chorvátsko a Slovensko. Na turnaji sa hral malý futbal a v Diadore sme mali dosť futbalistov, takže som ani nezháňal hráčov na celom Slovensku. Podmienkou bolo dovŕšenie veku 18 rokov, aj keď tam niektoré krajiny dostali výnimku.

Kvalita sa zvýšila

Vtedy sme sa dostali až do finále, keď sme prehrali s Chorvátskom na pokutové kopy. Nasledujúci ročník organizuje krajina, ktorá na turnaji zvíťazila a na druhom ročníku prišli Chorváti s niekoľkými zmenami. Organizácia podujatia dostala profesionálny charakter a presunuli turnaj z trávnika do haly. Tým sa stali tieto turnaje majstrovstvami Európy vo futsale.

Je neuveriteľné, aký vývoj sme zaznamenali v kvalite futbalu. Napríklad aj v našom mužstve sú všetci hráči registrovaní aktívni futbalisti. Dnes už je turnaj na úplne inej úrovni a dokonca jeden profesionálny futsalový tréner mi počas zápasu povedal, že zápasy majú profesionálnu úroveň. Takmer do dokonalosti rozvinuli svoje pôsobenie maďarskí reprezentanti, ktorí majú výborných hráčov, futsalového trénera, šéfa tímu, lekárku, maséra, fyzioterapeuta, čize kompletný tím. Počas prípravy mali dokonca 22 dní sústredení a tréningov, čo je v porovnaní s našimi troma dňami naozaj nepomer.

Musíme viac trénovať

Tradične sú najlepšie pripravené tímy z Maďarska, Rumunska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska a tento rok boli vynikajúci aj Rusi a Ukrajinci. Zhodou okolností mali Ukrajinci aj Rusi dva-tri týždne prípravy pred turnajom a bolo to vidieť. Hlavným kameňom úrazu pri našom nižšom umiestnení bol nedostatok času našich chalanov na spoločné tréningy, čo je však vzhľadom na ich športové a pracovné povinnosti pochopiteľné.

Turnaj nadobudol vysokú športovú úroveň. Snaha o dobré výsledky sa však odzrkadľuje aj na poraneniach a dokonca sa minulý a tento rok vyskytli aj komplikované zlomeniny. Futsal je výrazne náročnejší a dynamickejší, ako klasický futbal a kladie na hráčov vysoké nároky počas celého zápasu. Na plochu nastupuje 10 hráčov, teda 5 hráčov za každé mužstvo a každý tím musí mať trénera a lekára a od ďalšieho ročníka dokonca aj dvaja náhradníci. Celých päť ročníkov som bol lekárom našej výpravy.

Financie sú potrebné

Účasť na turnaji nie je lacná záležitosť a napríklad Portugalsko má veľmi limitované finančné zdroje. Našťastie, naši sponzori z farmaceutických firiem nám vždy vedeli pokryť náklady. Pre Diador je šport integrálnou súčasťou činnosti a preto sme vždy organizovali športovú reprezentáciu na našej pôde. Ak to porovnáme s maďarským zväzom diabetikov, je to podstatný rozdiel. Ten má zdroje, o akých sa nám ani nesníva. Ak by boli vyhrali Maďari DiaEuro 2016, tak by sa podujali organizovať turnaj v roku 2017 vo veľkom štýle. U nás nemáme od štátu absolútne žiadnu podporu a často sa zamýšľam, v čom robíme chybu. Nebyť farma firiem, nebola by naša účasť na týchto turnajoch možná.

Celé svoje pôsobenie v diabetológii tvrdím, že robím so zdravými ľuďmi, ktorí iba majú diabetes. Potvrdzuje mi to množstvo športovcov v rôznych športových disciplínach, ktorí dosiahli obrovské úspechy aj na olympiádach. Nedávno na MS v hokeji hral za Kanadu hráč, ktorý má diabetes od detstva, vo veslovaní exceloval na mnohých olympiádach sir Steve Redgrave a mohol by som pokračovať. Preto ma aj skúsenosti utvrdzujú, že sa spolu so zdravými chalanmi venujeme športu a to je pre mňa práca aj relax zároveň.

Šport a medicína

Popri športe si pri športe plním aj svoje medicínske poslanie a ordinujem inzulíny. Pre mnohých je to príležitosť dozvedieť sa aj niečo nové o svojom diabete a možnostiach práce s inzulínom. Boja sa napríklad znížiť normálnu dávku inzulínu o dve tretiny. Pri záťaži im totiž aj jedna tretina bohato stačí. To sa však neodvážia zmeniť si sami a preto je moja úloha lekára pre mužstvo veľmi dôležitá.

Perfektnou skúsenosťou je pre našich chalanov vidieť, ako žijú diabetici v iných krajinách. Hráči na turnajoch za mnou chodia a šokovaní mi rozprávajú, že diabetici v iných krajinách nemajú inzulínové pumpy, že si musia doplácať značnú časť z ceny inzulínu, k diabetológovi sa dostanú raz za rok a podobne. To aj mňa vnútorne obohacuje a získavam nové poznatky. Som rád, že sa môžu aj sami presvedčiť, že diabetológia na Slovensku je na naozaj slušnej úrovni.

Hľadajú sa hráči

Budúci rok sa chceme výrazne zlepšiť po tréningovej a hernej stránke. Trošku sa obávam, či budeme dosť reprezentantov, pretože naše mužstvo prechádza obmenou hráčov. Už niekoľko rokov sa snažím, aby sme získali nových hráčov z celého Slovenska. Nechcem, aby to bolo vnímané ako exkluzívny klub mojej ambulancie a Diadoru. Verím, že na Slovensku je dosť hráčov, ktorí patria do reprezentácie. Každý rok oslovujem svojich kolegov diabetológov, že ich prosím o tipy na pacientov, ktorí by sa mohli zapojiť do reprezentácie.

Vekovo máme najmladšiu reprezentáciu, ale za iné štáty nastupujú aj hráči vo vyššom veku. Za Ukrajinu v minulosti nastupoval 72-ročný človek a nenechal sa zahanbiť mladšími hráčmi. Podobne za Maďarsko nastúpil brankár, ktorý mal 74 rokov a za Belgicko tento rok chytal 60 ročný hráč. Naozaj neviem, prečo si naši starší diabetici myslia, že už nie sú zaujímaví. Veď na Slovensku žije toľko diabetikov v strednom veku, ktorí by isto vedeli dobre reprezentovať.

Neváhajte, ak o niekom takom viete a povedzte mu o našej ponuke, či skôr športovej výzve. Vyzývame všetkých hráčov od 18 do 60 rokov, aby sa nám prihlásili. Na sústredeniach sa môžeme spoločne pozrieť na možnosti ich zaradenia do kádra.

MUDr. Ľubomír Barák

 

Záverečné umiestnenie krajín na Dia Euro 2016

  1. Bosna a Hercegovina
  2. Maďarsko
  3. Rusko
  4. Ukrajina
  5. Slovinsko
  6. Rumunsko
  7. Chorvátsko
  8. Portugalsko
  9. Slovensko
  10. Poľsko
  11. Taliansko
  12. Srbsko
  13. Bulharsko
  14. Macedónsko
  15. Uzbekistan
  16. Belgicko

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 01:23